Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

8 saker du inte ska göra i sovrummet – om du vill behålla din partner

Att hålla på med mobilen i sängen är inte toppen för förhållandet. Foto: Colourbox

Är mobiltelefonen din främsta sängpartner? 

Tiden i sängen, precis före läggdags, kan tillbringas på flera olika sätt. Vissa beteenden skapar närhet mellan dig och din partner, medan andra kan förstöra er relation. 

Huffington Post har med hjälp av relationsexperter listat nio beteenden som inte är att rekommendera om du önskar dig ett lyckligt förhållande.

1. Ni går och lägger er vid olika tidpunkter

Det är vanligt att somna ensam på soffan framför tv:n, eller att stanna uppe längre än ens partner för att få lite egentid – och det är inget fel med det! 

Men om man redan är inne i en svår period i sitt förhållande kan beteendet leda till att man distanserar sig själv från sin partner i stället för att försöka lösa problemen tillsammans. Många förhållanden går i kras för att man glidit ifrån varandra på detta sätt – därför är det bäst att försöka tillbringa dygnets sista timmar tillsammans. 

2. Ni förväntar er sex

Sängen är den plats de allra flesta par väljer att mysa till det lite extra. Men förvänta sig att ni ska ha sex bara för att ni är i sängen tillsammans kan skada relationen rejält! 

Sex bygger på ömsesidighet och respekt – vilket innebär att du bör kommunicera dina önskningar till din partner innan du förväntar dig något. 

3. Mobilen är din sängpartner

Foto: Colourbox

Inte bara har det visats vara dåligt för sömnen – det kan även påverka ditt förhållande negativt! Försök tillbringa stunden före sömnen med din partner snarare än din facebookfeed. 

4. Ni pratar om vad ni ska göra dagen efter

Ibland behöver man reda ut den kommande dagens planer en sista gång, men för mycket sådant snack förstör den mysiga och intima kvällsstämningen. 

5. Du säger till din partner att sova på soffan

Alla par bråkar ibland. Om du vill lösa ert bråk bör du inte be din partner sova på soffan – det skapar bara ytterligare avstånd mellan er. 

När ni går och lägger er tillsammans visar du att du fortfarande älskar din partner och att du är villig att försöka lösa era problem.

6. Ni sover i var sin säng, eller i en för stor säng

Foto: Colourbox

Visst kan det vara skönt med lite space, men för mycket kan skapa känslor av ensamhet. Beröring frammanar myshormonet oxytocin och hjälper er komma närmare varandra. 

7. Ni fokuserar på barnen hela kvällen

Kvällarna är ofta stressiga stunder för barnfamiljer – vilket leder till att föräldrarna är utmattade efter sysslorna. 

Relationsexperter menar att föräldrar i dessa situationer bör utveckla tydliga gränser för familjetid och vuxentid, så att föräldrarna kan se fram emot en lugn stund med sin partner på kvällen. 

8. Du tar upp tunga ämnen i sängen

Att inleda en konversation om något komplicerat precis innan ni ska sova är inte särskilt smart. Inte bara förstör det sömnen – det förstör också ert förhållande. 

Låt läggdags innebära tid för sex, sömn, mys och lättare samtalsämnen. Det stärker förhållandet och får er att känna er utvilade och tillfredsställda.