Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

7 tips: Så här kommer du över ditt ex

Efter att ett förhållande tagit slut är det vanligt med en period av förvirring och nedstämdhet. Många upplever en känsla av att tappa fotfästet. 

Ingenting är längre kul, det mesta känns meningslöst och tanken på att någonsin bli kär i någon annan än sitt ex känns extremt osannolik. 

Så kommer det inte att vara för alltid. 

Här är 7 tips kan hjälpa dig på vägen. 

1. Skriv eller prata om det

Ibland kan det kännas skönt att trycka undan jobbiga känslor som ilska och sorg, men i längden blir det svårare att gå vidare. I stället för att fly, är det viktigt att konfrontera dessa jobbiga känslor direkt – hur svårt det än kan vara. Skriv ner allt du tänker och känner, prata med en vän eller psykolog, gråt ut och tillåt dig själv att vara arg. Kanske blir det snart enklare att se varför just du och ditt ex inte var perfekta för varandra. 

2. Ta bort ditt ex på sociala medier

Nej, att se ditt ex ”ha roligt med vännerna” på Instagram är det sista du behöver just nu. Försök motstå impulsen att kolla hens sociala medier 32432365465 gånger om dagen, och ta i stället bort personen från ditt flöde. Det är vad "dölj-funktionen" är till för. Snart kommer det att kännas som en lättnad. 

3. Träna lagom mycket

Jogging kan faktiskt hjälpa dig att komma över ditt ex – hur provocerande det än kan låta. När du tränar pumpas dina bästa må-bra-hormoner, endorfinerna, ut i hela kroppen. Dessutom är fysisk aktivitet en bra distraktion från jobbiga tankar. Sätt i gång lite peppig musik i hörlurarna, eller fokusera på andningen. Efteråt kommer du i alla fall må lite bättre.

4. Påminn dig själv om allt som är bra i livet

Efter ett dåligt break-up kan det kännas omöjligt att komma ihåg vad som tidigare var positivt i din vardag. Då kan det vara värt att skriva en lista över alla de saker som du faktiskt uppskattar och tycker om. Precis som med träning kan denna aktivitet till en början kännas som det sista du vill göra, men studier har visat att detta kan boosta ditt välmående och få dig att se mer positivt på tillvaron. 

(Kanske kan du även passa på att lista alla dåliga saker med ditt ex!)

5. Gör saker som du älskar

Vad brukade göra dig glad? Du kanske älskar att dansa, spela gitarr eller träffa vänner – något som plötsligt känns helt meningslöst nu när förhållandet tagit slut. Men som flera av de andra tipsen så handlar det om att tvinga sig själv att göra saker som du kanske inte känner för i stunden, men som på sikt kommer att få dig att må bättre. Sakta men säkert kommer du känna hur livet blir roligare igen. 

6. Sluta älta – i tid

Det finns en skillnad mellan att prata och älta. I början är det viktigt att diskutera sina känslor, men efter några månader är dina vänner trötta på att tvingas höra samma historia för tusende gången. Det får inte heller dig att må bättre, utan du riskerar i stället att fastna i gamla tankar och inte komma vidare. 

7. Våga flirta

Se på flirtande som något lättsamt och kul! Det behöver inte ha något mål eller leda någonstans. Långsamt öppnar du dig själv inför nya möjligheter och en dag inser du att det faktiskt finns andra än ditt ex.