Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

7 helt normala saker som ALLA par bråkar om

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är normalt att bråka med sin partner.
Foto: Shutterstock
Bråkar ni om hans eller hennes ex?

Har du och din partner aldrig bråkat? Grattis, ni kan skratta er lyckliga! 

Men om ni tillhör skaran som bråkar lite då och då – misströsta ej, för era bråk kan vara helt normala.

Trots att många av oss hatar konflikter, går det ibland inte att undvika att bråka med sin käraste. I stället för att må dåligt över era bråk bör du inse att de allra vanligaste konflikterna faktiskt är bevis på att er relation är välfungerande. Allvarligt talat – par som aldrig bråkar är antingen helt synkade med varandra eller oärliga mot sig själva. 

Forskning visar nämligen att par som bråkar håller ihop längre. En anledning bakom detta är att man lär känna sin partner bättre – om man lyssnar, förstås. Att bråka med sin kärlek är en konst – och det allra viktigaste är att båda två lyssnar på varandra, så att ni kan göra saker och ting bättre i ert förhållande. Att bråka dagarna i ända utan att komma fram till lösningar är alltså inte att föredra!

Det är lite rörigt – otydliga gränser och bråk om småsaker gör att vi inte riktigt vet när det är dags att dumpa och gå vidare, eller om bråket bara är ett tecken på ett sunt förhållande. Tur då att Hello Giggles listat sju bråk som alla normala par har! 

1. "Vi umgås aldrig längre"-bråket

Varje par når en punkt i förhållandet då vardagsrutinerna och prioriteringarna inte är riktigt synkade. Det är helt normalt att en partner känner sig utanför om hens respektive jobbar massvis eller inte har tid för dejter längre. Ibland är det rationellt att uppröras över att ni inte umgås lika mycket längre – och ibland får man bara acceptera att en partner är i en stressig period. Det här bråket är supervanligt, och helt normalt.

2. "Du lyssnar inte på mig"-bråket

Det här är klassiskt – bråket om bråken ni brukar ha. Trots att detta är ett helt normalt bråk som alla par genomgår någon gång under förhållandet, kan det också vara ett varningstecken. Det är viktigt att ni lyssnar på varandras behov och önskningar för att få ut något av bråken – och om din partner vägrar lyssna kanske hen bara är en idiot. 

3. "Varför är du vän med ditt ex på Facebook?"-bråket

Ännu en klassiker som är släkt med "varför har du gillat den här tjejens selfie på Instagram?" och "varför har du en Snapchat-streak med den här killen?"-bråken. När bråket handlar om din partners ex kan det dock bli betydligt känsligare.

Här är det viktigt att förstå att alla inte hatar sina ex – bara för att du blockerat ditt ex sedan länge, betyder det inte att din partner måste göra detsamma. Kommunikation är A och O i dessa situationer – prata med din partner om du känner dig svartsjuk.

4. "Kan du ta tag i något?!"-bråket

Att bo med en partner är som att bo med en kompis – i alla fall när det gäller sysslorna i hemmet. Bara för att man är kära i varandra kan man inte ignorera och acceptera varandras högar av disk i köket eller smutsiga strumpor på golvet – ni måste komma överens om en arbetsuppdelning, och detta innebär oftast bråk. Helt normalt.

5. Bråket om sex

Det är ovanligt att ens sexlust är helt synkad med ens partners – desto vanligare är det att bråka om ens sexrutiner. Kanske känns sexet inte lika passionerat som förut, eller så är en av er bara väldigt osugen – att bråka om sex är tråkigt, men ganska normalt.

6. "Jag vill inte"-bråket

Inte typ "jag vill inte äta thaimat till middag"-bråk – utan större bråk som verkligen ställer förhållandet på sin spets. Det kan handla om allt från att du inte vill flytta till en annan stad för att din partner fått jobb där eller att du inte vill ha barn. Dessa bråk är vanliga – men ofta avgörande för ert förhållandes fortlevnad.

7. "Är du seriös med det här?"-bråket

Ibland tvivlar man på ens partners kärlek till en – och som den irrationella varelsen man är ställer man då till med bråk, i stället för att prata ut om funderingarna. Det finns stunder då en av er känner att den andra personen inte är seriös med ert förhållande, och det är helt normalt att vilja ta reda på svaret.


Det är helt normalt att bråka i ett förhållande – och trots att det gör en utmattad, kan det göra förhållandet starkare!