Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 saker som händer i din hjärna om du kollar för mycket på porr

Fler och fler unga män får problem med sexlivet till följd av att de konsumerar för mycket porr. Men det är inte bara impotens som verkar vara en följd av för mycket porrtittande, rapporterar BBC i en ny dokumentär. Det påverkar även hjärnan på flera märkliga sätt, skriver Independent.

 1. 5. Det kan skada ditt äktenskap – speciellt om du är nygift.

  via GIPHY

  Det har hävdats många gånger att om män tittar mycket på porr kan det vara skadligt för deras kvinnliga partners självkänsla. Det här anser nu forskare är speciellt tydligt i det tidiga stadiet av ett förhållande eller ett äktenskap.

  Enligt en studie av Computers in Human Behaviour så visade det sig att ju nyare äktenskapet var, desto större chans var det att kvinnor sade sig var missnöjda med att deras partner sökte sexuella kickar av porrkonsumtion. Männen i studien rapporterade inte samma missnöje. 


  Forskningen kom också fram till att kvinnor som var i förhållanden med män som konsumerade mycket porr var överlag mindre lyckliga än de i förhållanden där män inte gjorde det.

 2. 4. Det kan faktiskt visa att du är en vettig person.

  via GIPHY

  Förra året kom forskare fram till att de som hävdade att många som tittar på porr även identifierar sig som feminister. Det går rakt emot den allmänna uppfattningen om att porr gör att man i högre grad uppfattar kvinnor som sexobjekt.

  Dock påpekade den ansvariga forskaren Taylor Kohut att det kan vara så att de människor som villigt medger att de tittar på mycket porr också har en mer jämställd syn på sexualitet och kön.

 3. 3. Det kan göra dig mer religiös.

  via GIPHY

  När Fan blir gammal blir han religiös säger ett gammalt ordstäv. Men det verkar också stämma på de personer som tittar mycket på porr. Enligt Universitetet i Oklahoma visade nämligen människor som konsumerade mycket porr en mer positiv attityd till religion.
  Det kan ha haft något att göra med att man får ökade skuldkänslor av att titta på porr och att man därför söker tröst och syndernas förlåtelse. 
 4. 2. Det kan påverka närminnet och leda till koncentrationssvårigheter.

  via GIPHY

  Enligt en studie från Universitetet i Duisburg-Essen i Tyskland så påverkar hög porrkonsumtion förmågan att minnas och hålla många saker i huvudet samtidigt. Studien visade att hög konsumtion av pornografi ledde till att förmågan att sortera relevant information i sin omgivning blev sämre. Det ledde i sin tur till att personerna blev sämre på att fatta rationella beslut.
 5. 1. Din hjärna riskerar att krympa i storlek.

  via GIPHY

  Enligt en forskningsstudie från det tyska Max Planck-institutet från 2014 hade de män som tittade mycket på porr mindre mängd grå hjärnsubstans än de som inte gjorde det. Men forskarna kunde inte avgöra om det berodde på just porrkonsumtionen, eller om det var så att män med en viss typ av hjärnfunktioner drogs till att titta mer på porr.
  Grå hjärnsubstans är en stor del av vårt nervsystem och det som används vid syn, hörsel, tal, minne, känslor och självkontroll.