Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 saker du behöver veta om tampong-allergi

Har det kliat något mellan benen på senaste? Kanske under din mens? 

Irritation i underlivet är inget ovanligt, speciellt inte under dagarna som vi menstruerar. En orsak till att det kliar kan vara så kallad "tampong-allergi". 

Det här är vad du behöver veta om du misstänker att allt inte står rätt till i de södra regionerna.  1. 5. Glöm inte att allergier kan dyka upp när som helst.

  Bara för att du gått runt i 30 år utan underlivsbesvär betyder inte det att du kommer klara dig undan allergier för alltid. Överkänslighet mot tamponger kan dyka upp när du minst anar det – så var vaksam (och testa menskopp ett tag om besvären inte går över 💌 ). 
 2. 4. Byt din tampong/binda i tid!

  Du har säkert redan stenkoll på det här, men om inte: låt inte din tampong sitta inne i mer än sex timmar. Byt oftare om du blöder kraftigt, till exempel i början av mensen. 
 3. 3. Besök en gynekolog för att utesluta könssjukdomar och andra infektioner.

  Som alltid när något är knas mellan benen så är det en bra idé att kontakta Vårdguiden. Slå dem en pling, berätta om dina besvär och få sedan rådgivning om vart du ska vända dig. 
 4. 2. Det finns fler alternativ!

  Menskoppen, till exempel. Den innehåller inga konstiga kemikalier och skadar inte heller klimatet i underlivet. Finns att köpa på Apotek och på WWW.
 5. 1. Du kan vara känslig mot både tamponger och bindor.

  Att ha allergi är aldrig kul. Speciellt inte om det dyker upp mellan benen. En person som är allergisk mot tamponger/bindor är oftast känslig mot de syntetiska fibrerna i bomullet. Det bomull som finns i mensskydd (och även i toalettpapper) är i princip alltid blekta och innehåller mycket kemikalier som kan ställa till det i snippan, skriver Bustle