Isak och Sarah. Foto: Sarah GlassIsak och Sarah. Foto: Sarah Glass
Isak och Sarah. Foto: Sarah Glass
Pojkvännen Isak blev försatt i konstgjort koma. Foto: PrivatPojkvännen Isak blev försatt i konstgjort koma. Foto: Privat
Pojkvännen Isak blev försatt i konstgjort koma. Foto: Privat

Sarah skar upp halsen på pojkvännen – för att rädda hans liv

Publicerad

45-åriga Sarah säger att hon inte hade något val.

Hon var tvungen att skära upp pojkvännens hals – annars skulle han dö.

Ett beslut som också räddade hans liv.

Sarah Glass, 45, från Nya Zeeland, gjorde något som få av oss skulle kunna föreställa oss att göra:

Hon skar upp sin pojkväns hals med en mattkniv.

Men, det var för att rädda hans liv, rapporterar Daily Mail Australia.

Sarahs pojkvän, Isak Bester, 50, fick ingen luft efter att en köttbit fastnat i halsen.

Frågade efter något vasst

Sarah gav först hjärtlungräddning, och mun-mot-mun-metoden, för att på så vis försöka förse pojkvännen med syre.

Strax därpå blev pojkvännen lila i ansiktet.

– Efter åtta minuter fick vi inte längre in någon luft i honom. Då fick han en läskig lila färg i ansiktet och han höll på att dö framför oss, säger Sarah till Daily Mail Australia.

Det var då som Sarah vände sig till de övriga på restaurangen och skrek efter ett vasst föremål, varpå hon fick tag i en mattkniv.

Sarah gjorde ett snitt strax under pojkvännens struphuvud.

– Jag kände en lättnad när jag fick kniven, säger Sarah till tidningen.

– Vi hade inget val, det var att göra så här eller så skulle han dö, fortsätter hon.

Sarah håller sin pojkvän i handen.Foto: Sarah Glass

Är utbildad

Metoden kallas trakeotomi. Ett kirurgiskt ingrepp där en öppning in till luftstrupen görs i halsen för att underlätta andningen.

Sarah, som arbetar som barnmorska, studerade just trakeotomi för 20 år sedan och visste vad hon gjorde även om hon var lite ovan.

Drygt 20 minuter senare anlände ambulanspersonal som tog över arbetet med att rädda pojkvännen som därefter fördes till akuten.

"Vem som helst hade gjort det"

Pojkvännen blev försatt i koma i tre dagar.

Konstgjort koma är en mycket väl kontrollerad process som ger hjärnan ro och återhämtning.

Efter ytterligare en vecka fick 50-åringen till slut lämna sjukhuset.

Och nu är pojkvännen på bättringsvägen.

I dag mår pojkvännen bättre.Foto: Privat

I efterhand har många frågat Sarah hur hon vågade göra ett så pass riskfyllt ingrepp på sin pojkvän i ett stressat och pressat läge.

– Jag tror att vem som helst skulle kunna göra det om de tittar på någon som de håller kär och det är det enda man kan göra för att rädda personens liv, förklarar Sarah för Daily Mail Australia

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag