Foto: Montage
 Foto: Montage

Så räddade veterinären den cancerdrabbade kobran

Publicerad

Djurskötarna på ett zoo gjorde en ovanlig upptäckt – en kungskobra hade drabbats av cancer.

Behandlingen som följde var också minst sagt ovanlig.

Det var på Denver Zoo i Denver, i USA, som djurskötarna upptäckte att deras kungskobra, som är fyra meter lång, hade drabbats av en sjukdom, skriver CBS Denver

Efter att ha stoppat in ett rör kopplat till en narkosmaskin i ormens huvud så kunde röntgenbilder tas. 

Bilderna visade det djurskötarna och veterinären hade misstänkt – att kobran hade drabbats av lymfosarkom, en cancerform som vanligtvis drabbar katter och hundar.  

Funderade på behandling

Veterinären och djurskötarna ställdes inför en riktig utmaning – hur de skulle kunna behandla och rädda kungskobran. Efter att ha funderat kom de på en plan. 

Ormar tycker om att äta möss, så genom att stoppa cellgifter i döda möss och ge dem till kobran fick den i sig medicin. 

Efter fem månader visade det sig att behandlingen var framgångsrik och kungskobran blev friskförklarad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag