Foto: MontageFoto: Montage
 Foto: Montage
Jaila med pojkvännen Tamir. Foto: TwitterJaila med pojkvännen Tamir. Foto: Twitter
Jaila med pojkvännen Tamir. Foto: Twitter

Så överlistade Jaila, 21, sin kidnappare

Publicerad

För tre månader sedan blev Jaila Gladden kidnappad och våldtagen – men hon lyckades fly. 

Nu berättar hon om dagen som förändrade hennes liv och vad hon gjorde för att överlista kidnapparen.

– Han har tagit en del av mitt liv och någon sånt här ska inte kunna hända igen, men det borde inte ens ha hänt till att börja med, säger hon.

Det var i september 2016 som Jaila Gadden, 21, som bor och studerar vid universitetet i Carrollton i USA, blev kidnappad, skriver Buzzfeed.

Det var en måndag strax innan midnatt och Jaila hade lämnat sitt hem för att åka och handla i den lokala matvaruaffären. 

Bild från övervakningsfilmen när mannen närmar sig JailaFoto: Youtube

Hon hade handlat, betalat och precis kommit fram till sin bil på parkeringsplatsen då en främmande man kom fram och frågade om hon hade en tändare. Jaila svarade nej.

Då drog mannen fram en kniv och beordrade henne att sätta sig i bilen. Väl i bilen undrade mannen om hon visste hur man tog sig till staden Atlanta, i samma delstat. 

– När vi började köra tittade han bara på vägen, berättar Jaila.

Bild från övervakningsfilmen när mannen och Jaila lämnar parkeringen.Foto: Youtube

Men efter ett tag bestämde sig mannen för att de skulle ta en paus. De stannade intill en övergiven kyrka och mannen bad Jaila att ta av sig kläderna. 

Jaila ska ha börjat gråta, men mannen ska ha struntat i det och våldtagit henne.

Efter våldtäkten ska mannen ha fortsätta att köra och planerat att råna en bensinmack på vägen då han var i behov av pengar. 

Han bad Jaila att hitta en lämplig mack, men Jaila förklarade att hon inte kunde hitta om hon inte fick kolla på en karta via Google. 

Som tur var fick hon använda sin mobil och lyckades sms:a sin pojkvän, Tamir Bryant, som låg och sov, om var hon befann sig.  

"Förstod direkt att det var allvar"

Tamir åkte rakt vägen till polisen.

– Jag förstod direkt att det var allvar. Hon skulle aldrig hitta på, säger han.

Mannen hade inte förstått att hon sms:ade, men tog i alla fall mobilen och tvingade Jaila att lägga sig i bakluckan medan han försökte rånade en bensinstation.

Han lyckades dock inte råna bensinmacken och Jaila fick tillbaka mobilen efteråt. 

Vid det laget var Tamir panikslagen, men hos polisen. Paret lyckades fortsätta att sms:a ett tag, så pass länge att polisen förstod att mannen kidnappat Jaila i hennes egen bil. Men sedan avtog svaren och hon slutade att sms:a.

Foto: Facebook

En polis fick syn på en bil som liknade den eftersökta bilen och körde efter varpå bilen ökade farten och kraschade in i fyra andra bilar. 

Jaila lyckades då ta sig ur och sprang till polisen som efter en jakt till fots lyckades gripa mannen som identifierades som Timothy Wilson. 

Han står nu åtalad för bland annat kidnappning, stöld, misshandel och våldtäkt.

"Det borde inte ens hänt ha hänt"

Tamir hyllar sin flickvän.

– Hon tog sig igenom det på egen hand, hon lyckades vara smartare än kidnapparen, säger han.

Tamir och JailaFoto: Twitter

Jaila planerar att läsa till arbetsterapeut. Hon vill att människor ska vara medvetna om att dåliga saker kan hända vem som helst, när som helst.

– Han har tagit en del av mitt liv och det ska inte kunna hända igen, men det borde inte ens ha hänt till att börja med, säger hon.

https://www.youtube.com/watch?v=TB-4qunS13c

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag