Veronicas viktiga uppmaning: "11 saker du behöver veta om du älskar en högkänslig person"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Veronica Nickie Schmidt, 54, från Falkenberg är empat, eller hsp – en highly sensitive person.

Närmare en och en halv miljon människor i Sverige beräknas vara HSP. I hela världen cirka en miljard.

Här delar hon med sig av de bästa tipen att tänka på om du själv är, eller dejtar, en högkänslig person.

I ett Facebookinlägg med 300 delningar skriver Veronica Nickie Schmidt, 54, om hur det är att vara en HSP-person – och vad man ska tänka på om man är ihop med en.

HSP är inte någon psykiatrisk "bokstavsdiagnos" som adhd. Det är istället en beskrivning av hur vissa människor fungerar då de är känsligare och har ett känsligare nervsystem än andra.

– Det dränerar mig på min egen energi vilket gör att jag måste ha mycket ensamtid för att bli av med detta. Jag blir introvert. Folk tror att jag inte tycker om dem eller inte vill vara med dem när jag i själva verket är på gänsen till utmattning.

Begreppet HSP myntades på 1990-talet av den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine N. Aron, skriver sajten HSP Sverige.

Veronica fick reda på att hon är en högkänslig person efter att hon mötte väggen.

– Det var egentligen en process som pågick i flera år. Jag har alltid haft arbete inom myndighetsväsende och var mycket omtyckt av mina klienter eftersom jag hade så lätt att verkligen se och höra vilka problem de hade och hur de mådde. Efter många år i den branchen gick jag slutligen i väggen.

Veronica fick svårt att skilja på sina egna känslor och problem, och vad som faktiskt var klientens. I januari 2014 genomgick hon ett antal utredningar som visade på HSP – Highly sensitive person – och andra medfödda drag. Ett av dessa var sensorisk överkänslighet.

– Jag saknar filter för sinnesintryck helt enkelt. Jag fördjupade mig i ämnet och insåg att allt stämde in perfekt på mitt sätt att fungera och var en av de huvudsakliga anledningarna till merparten av mina utmaningar.

Utredningen görs av vuxenpsykiatrin om de bedömer att den är nödvändig, alltså om svårigheterna hindrar än från att leva ett "normalt" liv.

Då det inte är en diagnos finns det heller ingen behandling, utan det är personlighetsdrag som man anpassar sig efter och istället för försöka utnyttja.

Hur man återhämtar sig från utmattande episoder varierar från person till person, men Veronica har några tips som hon vet funkar för henne.

– Det enda sättet som jag ser det är att vara ute i naturen så mycket man kan, göra något kreativt och berätta för de nära hur man fungerar. Att bli mer tålig går inte. Det är hjärnan som är skapad på det sättet och egentligen ingen "sjukdom", snarare tvärtom. Vi kan inte bli annorlunda, men vi kan sprida kunskap, avslutar hon.