Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linnéas 10 tips för att undvika våldtäkt: "Om du ser någon som är för full, våldta inte hen"

"Utgå från att allt annat än ett ja är ett nej"

Det är en av punkterna på Linnéa Claesons lista med tio tips för att undvika våldtäkt.

– Man lägger ofta ansvaret på offret, men vad gör vi för att män ska sluta våldta? säger Linnea själv om listan.

Handbollsspelaren Linnéa Claeson, 25, har tidigare uppmärksammats för sitt Instagramkonto @Assholesonline, samt för att hon belyst problemet med sexuella trakasserier inom damidrott.

Nu har hon på sin Facebooksida skrivit 10 tips för att undvika våldtäkt. Och de är inte riktigt som de tips man brukar se.

– Vi är så vana vid att bli matade med information om "anti-rape wear, nagellack som ska hindra oss från att bli drogade och självförsvarskurser – men det är så jävla sällan man hör någon fokusera på förövaren.

Linnéa har fått blandad respons på sitt inlägg. Vissa blir provocerade av budskapet, andra hyllar Linnéa för att hon uppmärksammar ett problem.

– Jag tycker det är problematiskt med den våldtäktskultur och inställning till sex och samtycke som finns. Man lägger ofta ansvaret på offret, men vad gör vi för att män ska sluta våldta?

Att inlägget är skrivet med ironi och humor är ett medvetet drag.

– Det låter så sjukt när man lägger fram det på det sättet. Man skrattar först, sen tänker man "fan vad sjukt."

Här är Linnéa Claesons 10 tips för att undvika våldtäkt:

  1. 10. Se över dina värderingar, din syn på sex och samtycke samt din självbild och människosyn och framförallt: bete dig inte som en jävla idiot.

  2. 9. Försvarsspray är en klassiker. Så fort du känner att du är i en osäker situation där du kanske kommer sexuellt övergreppa någon sliter du upp din spray och bestämt sprayar dig i ögonen så att du blir disorienterad och mår dåligt. Det blir lite betingning också, tänk Pavlos hundar. Toppenlösning!

  3. 8. Gå en självförsvarskurs så att du i en nödsituation kan övermanna dig själv och på så sätt försvara dig och andra genom att du inte ofredar någon. Kanske kan du sparka på något så du får skitont i smalbenet eller slå dig själv i skrevet eller struphuvet så att personen du tänkte ofreda hinner undan.

  4. 7. Utgå från att allt annat än ett ja är ett nej.  5. 6. Om du ser någon som sover, låt hen vara ifred och tafsa aldrig på personen.

  6. 5. Ha med dig ett överfallslarm så om du plötsligt känner starkt för att överfalla någon kan du dra i larmet så det låter skithögt så någon kan komma och stoppa dig och du skrämmer iväg potentiella offer.

  7. 4. Välj vilken väg du tar hem, kanske det är bättre med gatan som är upplyst och med mycket folk så du inte får samma möjlighet att ofreda någon.

  8. 3. Gå inte hem själv på natten om du tror du kanske kommer våldta någon som går ensam. Be en vän följa dig hem eller ring och prata med någon hela vägen till din dörr så du kommer hem säkert. Better safe than raping someone, som jag brukar säga.

  9. 2. Om du vet att du blir aggressiv och i övergreppsmode när du dricker så var försiktig med alkoholen.

  10. 1. Om du ser någon som är för full, våldta inte hen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!