Katarinas brev till alla föräldrar på skolan: "DU lär ditt barn att mobba!"

Publicerad

Före sportlovet skickade Katarina Magnus ett brev hem till alla andra föräldrar i skolan.

I brevet gjorde hon klart en sak: ”DU lär ditt barn att mobba”.

– Föräldrarna behöver vakna till, förklarar 37-åriga Katarina för norska TV 2.

”Kära föräldrar vid Grålum Barnskola.

Då det har varit stor fokus på mobbning i media och i samhället den senaste tiden väljer FAU att komma med en uppmaning till samtliga föräldrar, så vi kan bidra med något positivt kring köksbordet. Det här är inte en känt problem på Grålum Barnskola, men vi kan alla behöva en påminnelse om hur vår inställning och våra ställningstaganden i alla högsta grad påverkar våra små!

DU – lär ditt barn att mobba!

Ja, du läste helt rätt. Vi påstår det.

För varje gång du:

• …sitter vid middagsbordet och klagar över en bekants beslut eller ett beslut de inte fattat

• …ligger framför tv:n och kritiserar en deltagare eller rollfigurs beteenden

• …slappar med mobilen/surfplattan och anmärker negativt på någons utseende

• …sitter med tidningen i handen och retar upp dig över andra personers åsikter

• …klagar på en annan förare i trafiken

•  …himlar med ögonen över en granne som gör något du inte gillar

• …säger något nedlåtande om personer som har en annan trosuppfattning/bakgrund/åsikt än dig

• …går bakom ryggen på en familjmedlem och pratar negativt om deras ekonomi, ett nytt köp eller val av semesterort

• …visar tydligt med ditt kroppsspråk att du ogillar en person

– lär du ditt barn att det är helt okej att döma andra, med ord eller kroppsspråk eller ansiktsuttryck. Ja, inte bara lär du dem att de är helt okej – du lär dem att det är normalt att vara intolerant. Vi ska vara förebilder, för våra barn känner inte till något annat än det vi visar dem.

Det här är en stark uppmaning från oss i FAU om att vi alla måste göra en noggrann självrannsakan när det kommer till åsikter och attityder, så att vi förstår vad vi lär ut till våra små.

Mobbningen startar – och slutar – med oss. Vi måste själva bli mer toleranta, inkluderande, flexibla och schyssta mot varandra, för att våra barn ska bli det.

Så, vi har ett jobb att utföra. Är du redo att ändra din attityd? För det är vi. Vi är redo för att lyfta upp varandra , istället för att dra ner varandra.

Vi ber om ursäkt om någon provoceras utav det här, men ibland så behöver man få en riktig tankeställare. Låt oss hoppas att detta brevet gör just detta :)"

  • Läs det ursprungliga brevet här:  • Över 2 000 delningar


    Katarina Magnus delade brevet på sin Facebook och fick snabbt 3 300 gilla-markeringar och 2 000 delningar.
    – Jag ser många föräldrar som inte ser sig själva. De suckar och stönar medan de slänger ur sig kommentar efter kommentarer om allt och alla. Jag vet hur jävlig jag själv har varit mot min omgivning. Jag har varit en bitch och jag har mobbat, och jag har blivit mobbad själv, berättar den 37-åriga mamman till norska TV 2.

    Katarina har kontaktats av flera andra från föräldraråd som bett om lov att använda hennes brev.

    – Jag är väldigt tacksam för responsen. Och det är bara positivt om vissa provoceras, för då har vi kanske fått så ett frö. Jag är säker på att det här kan bidra till att skapa en vänligare värld, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag