Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Filip Moberg hotades för sin sexuella läggning: "Han ville jag skulle skrika ut att jag var bög"

Under ett besök på en utservering i hemstaden Karlstad, upplevde bloggaren Filip Moberg, 20, något riktigt obehagligt.

En berusad man kom fram till Filip och började trakassera honom.

– Han ville att jag skulle skrika att jag var bög så alla skulle få veta, säger han.

Filip Moberg, 20, från Karlstad och hans kompis Frida njöt av en härlig dag på en uteservering. Det två sitter och pratar, tills en främmande man plötsligt kom fram.

"Från ingenstans frågar han om jag är gay, Jag svarar "ja det är jag, Hur så?"
Nu börjar han höja rösten och säger till mig att jag ska ställa mig och skrika högt på hela uteserveringen att jag är bög, jag svarar "Vad har alla med det att göra? Jag står för mig själv och det räcker?"

Så skriver Filip i ett inlägg på bloggen som har närmare 60 000 följare varje dag.

Tyvärr är det inte första gången som Filip har blivit utsatt för hat och drygt beteende på grund av sin läggning.

– Man får ju alltid någon kommentar liksom, framförallt för att jag driver en ganska stor blogg. Det kan bli en hel del nätkommentarer, säger Filip.

Men det känns rätt så annorlunda att bli påhoppad ute på stan.

– På nätet bryr jag mig inte så mycket, men i verkligheten är det klart att man bryr sig mer. Vi satt där sedan kom den här mannen bort och betedde sig som ett svin, och ber mig om att gå fram till några andra på uteserveringen och fråga om cigaretter, och jag svarade "fast jag har ju redan cigaretter", säger Filip.

 1. “Skrik att du är bög så att alla vet om det"

  Efter det blev mannen arg och hävdade att Filip skämdes över sin sexualitet och att han inte vågade gå fram till de andra gästerna.

  Filip blev irriterad och förstod inte varför han skulle gå fram till de andra gästerna. "Skrik att du är bög så att alla vet om det". När Filip vägrade blev han hotfull och kallade honom äcklig.

  Varför tror du vissa håller på så där?
  – Helt ärligt så förstår jag verkligen inte grejen. Det är väl kanske för att höja upp sig själva, men jag har ingen aning. Det är det som är så störande, för jag förstår verkligen inte varför män ska bry sig om vilken läggning en människa har, säger Filip.


  Vad är ditt tips till andra som kanske upplever liknande situationer?
  – Även om någon säger att du är äcklig för att du gillar någon av samma kön, så kom ihåg att det är människan som säger det som det är fel på. Stå upp för dig själv, var stark och känner du att du inte heller vågar komma ut, så ska du vänta. Man ska inte stressa med att komma ut utan vänta tills man är redo och kan stå upp för sig själv, säger Filip.

  Vad ska man göra om man hör eller ser något som detta?
  – Folk måste agera. De agerar inte, de blundar bara. Om jag hade hört någon säga så här till en annan person så hade jag gått fram direkt och frågat vad problemet är.
 2. "Att vara homosexuell är inget val, men att vara homofob – det är ett val!"

  Filip släpper ut sin frustration på sin blogg. Här är ett utdrag.

  "Det jag vill komma fram till är: VARFÖR SKA DET VARA SÅN BIG DEAL ATT VARA HOMOSEXUELL?
  Det är en läggning inte en jävla sjukdom? Bara för att jag är bög så betyder det inte att jag vill ligga med varenda jävla kille som kommer förbi mig? Så kan någon snälla förklara varför det ska vara en sådan big deal att vara homosexuell?"

  Men att exotifiera en sexuell läggning kan vara lika problematisk, vilket Filip också nämner i sitt blogginlägg.

  "Och det kan även vara en big deal för dom som “ÄLSKAR” homosexuella också, För jag är så JÄVLA trött på alla kommentarer från folk, oftast kommer kommentarerna på krogen när man börjat prata med någon.

  – ÅÅH jag har alltid velat ha en bögkompis! okej… vänta? så du vill vara kompis med en kille för att den gillar kuk? vad spelar det för roll din kompis gillar för kön?"