Alexandra Algerydh: Tar du mig på brösten när jag inte vill är du inte rolig, du är en idiot

Publicerad

I veckan har det återigen skrivits om Hollywood-"prankstern" Vitalii Sediuks. Mannen som försöker göra sig ett namn som en lustigkurre på nätet genom att trakassera kända kvinnor.

I en video försöker han pussa realitystjärnan Kim Kardashian på rumpan när hon går förbi med sina vakter. Ett annat av hans "pranks" var att stoppa in huvudet under skådisen America Ferreras klänning på röda mattan.

Men det är (så klart) inte bara superkändisar som drabbas av killar som vill göra sig lustiga på kvinnors bekostnad.

Häromkvällen var jag på väg mot toaletterna på en nattklubb jag besökt tusen gånger. Musiken dunkade och alkoholen surrade i fingertopparna. Plötsligt kom en främmande man upp bakom mig och innan jag hann reagera hade han lagt sin hand över mitt högra bröst.

"TUT TUT!" sa han. Jag svängde runt, slog bort hans hand och frågade om han var dum i huvudet. Han log och sa snabbt att han faktiskt bara skämtade.

Jag minns också en födelsedagsfest för några år sedan. Bredvid mig på verandan stod en man som är en bekant till en av mina vänner. "Skulle du bli sur om jag kysste dig nu?" frågade han plötsligt. "Ja, och min pojkvän också", svarade jag och försökte skratta bort situationen.
Han ställde sig närmare och jag backade upp mot väggen. När jag försökte gå därifrån försökte han i stället kyssa mig. Han slet tag i mina handleder och höll fast mig. Jag undvek hans putande läppar så gott jag kunde och kämpade för att slita mig loss. "SLUTA!" skrek jag och då släppte han tillslut mina händer och sa "Men gud, kan du inte ta ett skämt eller?"

Han och många män med honom måste ha missat vad definitionen av ett skämt är. Nämligen "en handling eller ett yttrande med syfte att vara humoristisk för att få andra att skratta".

Jag har humor. Jag kan skratta i timmar åt saker som "Katt åt kattsand, skit också."

Men när någon kommer fram och använder mitt bröst som en tuta, eller stoppar in huvudet under en skådespelerskas klänning så får vi inte skämta bort det. Vi måste våga kalla det för vad det verkligen är, ett övergrepp.

För om vi lyssnar riktigt noga nu, så är det faktiskt ingen som skrattar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag