Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

25-åriga Maries fråga till Snapchat: Varför duger inte mina läppar?

Är Snapchats roliga filter en inkörsport mot dålig självbild och skönhetsoperationer bland unga?

Och varför kritiserar vi kändisar och bloggare som redigerar sina bilder, men när vi själva gör det så är det helt okej?

Dessa frågorna ställer sig 25-åriga Marie Brudevold i ett blogginlägg som just nu diskuteras flitigt i sociala medier.

På fredag skulle jag lämna in en skoluppgift som jag haft hängande över mig typ halva livet (okej, sedan mars). Jag blev klar och kände för att dela en segerbild på Snapchat.
Jag drog på filtret med guldkronan och bah "...Ey! Mina läppar! Fan, brukar jag ha så här snygga läppar?"

Jag tog bort filtret igen och upptäckte rätt snabbt att så var inte fallet.

Där satt jag och stirrade på samma smala överläpp som jag föddes med och som jag alltid har tyckt om. Fast nu fick Snapchat mig att tänka att den kanske kunde varit liiite fylligare.

Stopp. Bara stopp.

Jag hann stoppa mina tankar innan de spårade ur och tänkte det vore bättre att använda energin på att skriva lite om det här temat.

Ja, i stället för att sitta och kolla efter saker med mitt utseende som borde förbättras – presenterat av Snapchat. För det är det som Snapchat gör. Jag har ändå tänkt på det här ett tag.

Till exempel "snygg-filtret" som många kallar det, det ni ser överst till höger, som ger dig störra ögon och bättre hud.

Vi kritiserar bloggare och kändisar när de redigerar sina bilder innan de delar dem.
Men numera har vi alla möjligheten att själva synda och vi godtar att våra naturliga ansikten förändras tills de passar ett ideal som ständigt hittar nya sätt för krypa ner under – eller över – vår hud, som på Snapchat, där vår hud slätas ut.

 1. Bilden uppe till vänster är utan filter. De tre andra har olika Snapchat-filter som mer eller mindre förvandlar mitt utseende.

  Ögon, näsa, läppar. Men självklart är det roligt med filtren som ger oss alternativ på hur vi kanske skulle kunna se ut, med lite större ögon, lite smalare näsa, lite fylligare läppar.

  Jag märkte hur jag typ tänkte att jag faktiskt såg lite bättre ut med större läppar, innan jag skakade det av mig igen. Men jag är tjugofem år – jag har inte tiden eller energin att hålla på med skönhetshysteri, men vad med alla yngre? Vad med femton år gamla Marie som älskar Kylie Jenner och som tycker att Snapchat-filtret hjälper henne på vägen. Eller andra som redan har dålig självbild, sedan hittar de lösningen på allt genom Snapchat – de ser hur "snygga" de blir genom "snygg-filtret", och tänker "så skulle man gärna sett ut på riktigt också". Utan filter. Och så fortsätter det.

  För bloggarna är redan i gång med att legitimera skönhetsingrepp, så den där lilla kicken från ett "harmlöst" filter på Snapchat kan vara sista pushen innan sjuttonåringen börjar spara ihop pengar till en skönhetsoperation hon gör när hon fyller arton.

  Jag kanske överdramatiserar, men jag kan inte undvika att dela tankarna som jag fick av ett filter som gav mig större läppar i fredags.
  Vi kan göra ramaskri när vi avslöjar att kändisar och bloggare använder photoshop – så varför skriker ingen nu?

  Jag smeker mina läppar och tänker att det viktigaste inte är hur de ser ut eller hur stora de är. Det viktigaste är att de ler.


 2. Marie Brudevold kommer från Fredrikstad i Norge. Hon studerar medievitenskap och jobbar som sociala medier-intern på försäkringssällskapet Gjensidige. Snapchat använder Marie varje dag, både privat och i samband med sitt jobb. På fritiden gillar hon att resa, fotografera, skriva och vara med vänner. Inlägget publicerades först på hennes blogg Supermarie. Inlägget är översatt till svenska med hennes godkännelse.