Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon beskriver en våldtäkt i elva korta inlägg – alla borde läsa det här NU

Det är 2017. Men många vägrar fortfarande förstå vilket stort problem sexuellt våld är.

Twitteranvändaren @_clvrarose tröttnade på just det.

I elva inlägg förklarar hon kroppens reaktioner under en våldtäkt och att det aldrig går att försvara övergreppet med ett "hen gillade det ju".

En Twitteranvändare från norra London, @_clvrarose, har hyllats på Twitter.

I tråden beskriver hon hur en kropp kan reagera under våldtäkt, det vill säga de konsekvenser av ett övergrepp som det sällan tas hänsyn till.

Hennes tråd har delats tusentals gånger, det rapporterar bland andra Bored Panda.

 1. "Om en penis tvingas in i en kvinnas vagina, så kommer det göra ont. Kroppen kommer därför försöka smörja slidan."

 2. "Det är inte en medveten handling, det är bokstavligt talat kroppens reaktion. Det betyder inte att kvinnan njuter av det."

 3. "Även om det skulle kännas skönt rent fysiskt, även om hon skulle få en orgasm, så betyder det inte att hon vill det eller njuter av det."

  Clvrarosa försöker få oss att förstå att de fysiska reaktionerna och de psykiska inte alls behöver stämma överrens.
 4. "Kroppen reagerar, det är det den gör... det borde inte vara så svårt att förstå."

 5. "Samma sak som när en person skrattar när den blir kittlad. Det betyder inte att de tycker om det, utan det är kroppens egna reaktion att skratta."

  Kroppen har alltså vissa automatiska fysiologiska reaktioner som vi inte kan kontrollera. Det är alltså inte våra känslor som styr det, utan en fysisk respons.
 6. "Bara för att de skrattar så betyder det inte att de njuter. Det är kroppens reaktion, de har ingen kontroll över det."

 7. "Vissa av er behöver verkligen förstå konsekvenserna av det ni säger, det har verkligen ingen logik."

 8. "Vet ni ens hur många män och kvinnor som blivit våldtagna och som hatar sig själva för att de fick en orgasm under övergreppet?"

 9. "De njöt inte av övergreppet, men de känner sig förvirrade för att deras kropp reagerade som den gjorde. Att deras kroppar vände sig emot dem."

 10. "Det gäller även om män blir hårda eller får utlösning när de blir utsatta för ett övergrepp, det betyder inte att han njöt av det. Det är en ofrivillig reaktion."

 11. "Om du läser det här och inte fattar att våldtäktsoffer kan få orgasm under ett övergrepp... och att det FORTFARANDE handlar om en våldtäkt, blocka mig. Nu."

  Hennes inlägg har sedan blivit viralt och många har hyllat hennes pedagogiska jämförelse av ett fenomen vi lätt kan glömma bort.

  Kroppens egna reaktionsförmåga.
 12. "Amen! Jag håller med till hundra procent!"

 13. "Det här stämmer så sjukt bra. Tack för att du delade❤️"

 14. Sexuella övergrepp är ALDRIG den utsattas fel. Behöver du hjälp?

  Om du har utsatts för ett sexuellt övergrepp så finns det stöd och hjälp att få.

  Anmäl brottet så snart som möjligt genom att uppsöka närmaste polisstation eller ringa 114 14. Är det akut ring 112.
  Genom att göra en polisanmälan möjliggör du att den misstänkte kan lagföras. En anmälan kan även hindra gärningsmannen från att utsätta andra för brott.

  Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för de som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner till utsatta kan ringa.
  Telefon: 020-50 50 50.

  Terrafem
  är en ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans, och driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. De kan ge hjälp på 43 olika språk.
  Telefon: 020- 52 10 10.

  Rikskriscentrum Sveriges kriscentrum för män, en paraplyorganisation som arbetar med att ge stöd till män i kris.
  Gå in på rikskriscentrum.se för att hitta en jour nära dig.