Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17 klockrena exempel på mansplaining som kvinnor har utsatts för

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Mansplaining.

Enligt svenska Språkrådet defineras ordet så här:

"Förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande."

Alltså att en person av det manliga könet "utbildar" i ett ämne han helt enkelt antar att du inte kan, ofta med en överlägsen ton och helt utan att låta dig komma till tals. Att utgå ifrån att du inte kan något, ofta för att personen tror att han har mer kunskap än dig.

Förstår du fortfarande inte vad det är? Lugnt, I got your back. Här är 17 exempel på mansplaining som kvinnor fått stå ut med.

Det var på Twitter som användaren Tracy Clayton frågade sina följare om de kunde ge exempel på de värsta fallen av mansplaining som de utsatts för.

Hon fick en hel del svar.

Nyordsredaktör Ola Karlsson vid svenska Språkrådet beskriver fenomenet i en intervju med den finska nyhetssidan HBL. Vi tycker beskrivningen är rätt klockren.

– Mannen ger sig in på en lång förklaring utan att egentligen ha koll på själva saken. Han bara tror att han har det, och upplever att han i egenskap av man ska förklara saken för kvinnan.

(Obs, nej – förklaringen här ovan räknas inte som ett exempel på mansplaining, utan det är helt enkelt en konstruktiv förklaring på ett nyord.)