Piloterna fick panik när planet störtade nedåt. Här andrepiloten Sergei Gambaryan. Foto: Facebook
Piloterna fick panik när planet störtade nedåt. Här andrepiloten Sergei Gambaryan. Foto: Facebook

Pilotens sista ord i panik – sekunderna innan kraschen

Publicerad

Vad som exakt föranledde dödskraschen i Ryssland är inte helt klart.

Men en ljudupptagning inifrån cockpiten avslöjar hur piloterna kommunicerade med varandra stunden innan planet kraschade.

Strax efter 11-tiden på förmiddagen den 11 februari lyfte ett ryskt passagerarplan från Domodedovos internationella flygplats i Moskva.

Fyra-fem minuter senare tappade planet höjd och sjönk flera tusen meter i minuten – varpå det försvann från radarn helt och hållet.

Senare bekräftades flygkraschen och att samtliga 65 passagerare, samt sex besättningsmän, omkommit.

Däribland tre barn.

Sedan dess har man hittat planets så kallade "svarta låda", samt en ljudupptagning inifrån cockpiten sekunderna innan kraschen. Där kan man höra kapten Valery Gubanov samtala med andrepiloten Sergei Gambaryan. 

"Det är kört"

Den enligt tidningen Daily Mail "kusliga ljudinspelningen" avslöjar att kaptenen försökte instruera andrepiloten att få upp planet på högre höjd igen, i stället för att peka nosen nedåt. 

– Varför åker du neråt? Vart ska du? Höjd! Höjd! Upp! säger kaptenen i klippet, enligt ryska RBC.

– Terräng framför oss! Terräng framför oss! Dra uppåt! Terräng framför oss! hörs även en röst säga.

Kaptenen konstaterar sedan att det är kört:

– That's it, we're fucked.

Varpå ljudet bryts.

Det blev det sista som hördes inifrån flygplanet.

https://twitter.com/infowe/status/962861621746941952

Felaktiga uppgifter 

RBC skriver att det är bekräftat att ljudupptagningen kommer från den aktuella flygkraschen.

Vad som orsakade flygkraschen är inte officiellt än.

En utredning är tillsatt för att gå till botten om det rörde sig om den mänskliga faktorn eller ett tekniskt haveri, men Daily Mail skriver att piloternas agerande i cockpiten kan ha varit en bidragande orsak till kraschen.

Tidiga uppgifter till ryska tidningen Gazeta, som BBC hänvisade till, hävdade att piloten rapporterade ett tekniskt fel på flygplanet kort efter start och bad innan kraschen om tillåtelse att nödlanda. Men de uppgifterna dementerades senare.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag