Ivor hade svårt att lita på människor efter alla motgångar.
Ivor hade svårt att lita på människor efter alla motgångar.

Övergavs för sitt handikapp – nu får han stor revansch

Publicerad

Ingen ville ha lilla hunden Ivor.

Anledningen: Han är döv.

Då tog Ivor revansch – genom att lära sig teckenspråk.

Teckenspråk är inte bara något för människor, utan även för djur.

Även om det är svårt att tro.

En smart hund vid namn Ivor, från Storbritannien, har nämligen lärt sig just det – teckenspråk.

Men det blir extra fint om man känner till Ivors bakgrund och livsöde. Ivor föddes döv och har sedan dess blivit nobbad och lämnad av hela fem olika familjer  – enbart för att han är döv.

Lille Ivor.

Hittade en familj – till slut

Den lilla hunden hamnade sedermera hos organisationen RSPCA, som arbetar med djurfrågor och djurs rättigheter, och de insåg snabbt att Ivor hade problem att lita på människor.

Mycket till följd av att ha blivit övergiven och fått nobben så många gånger, enligt RSPCA.

Och i december 2017 hittade man till slut en familj åt Ivor. Familjen såg bortom Ivors funktionsnedsättning och såg i stället en fin, mysig hund.

– Han hade sedan tidigare lärt sig tecknen för "sitt" och "kom" tack vare de anställda vid RSPCA men nu vet han mycket mer, som "ligg ner", "stanna", "borta" och han lär sig just nu "rulla runt", förklarar Ellie Bromilow, mamma i familjen.

Ivor har vuxit, och nu även funnit en familj.

Hyllar familjen

Tack vare att Ivor nu kan en del teckenspråk underlättar det relationen till människor, och i synnerhet den nya familjen.

– När han får tecknet för "promenad" blir han exalterad, säger Ellie Bromilow.

Ellie Bromilow förklarar vidare att ta hand om Ivor inte skiljer sig mot att ta hand om vilken annan hund som helst. De pratar fortfarande med honom, vilket Ivor kan se och uppskattar, och den lilla hunden har även utvecklat ett utomordentligt luktsinne.

– Döva hundar är starka och förlitar sig på övriga sinnen, vilket hjälper dem att navigera och förstå allt omkring dem. Men, det finns utmaningar med döva hundar på grund av deras problem att höra. De skäller ganska ofta och blir ibland ganska frustrerade, men Ellie och familjen verkar hantera det här bra genom att se till att Ivor är nöjd och stimuleras såväl mentalt som fysiskt, Natalie Heaton, en av de som arbetar hos djurrättsorganisationen RSPCA.

Här är ett videoklipp med Ivor:

https://www.facebook.com/IvorDeafDog/videos/587720384934064/

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag