Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Övergavs för sitt handikapp – nu får han stor revansch

Ivor hade svårt att lita på människor efter alla motgångar.

Ingen ville ha lilla hunden Ivor.

Anledningen: Han är döv.

Då tog Ivor revansch – genom att lära sig teckenspråk.

Teckenspråk är inte bara något för människor, utan även för djur.

Även om det är svårt att tro.

En smart hund vid namn Ivor, från Storbritannien, har nämligen lärt sig just det – teckenspråk.

Men det blir extra fint om man känner till Ivors bakgrund och livsöde. Ivor föddes döv och har sedan dess blivit nobbad och lämnad av hela fem olika familjer  – enbart för att han är döv.

Lille Ivor.

Hittade en familj – till slut

Den lilla hunden hamnade sedermera hos organisationen RSPCA, som arbetar med djurfrågor och djurs rättigheter, och de insåg snabbt att Ivor hade problem att lita på människor.

Mycket till följd av att ha blivit övergiven och fått nobben så många gånger, enligt RSPCA.

Och i december 2017 hittade man till slut en familj åt Ivor. Familjen såg bortom Ivors funktionsnedsättning och såg i stället en fin, mysig hund.

– Han hade sedan tidigare lärt sig tecknen för "sitt" och "kom" tack vare de anställda vid RSPCA men nu vet han mycket mer, som "ligg ner", "stanna", "borta" och han lär sig just nu "rulla runt", förklarar Ellie Bromilow, mamma i familjen.

Ivor har vuxit, och nu även funnit en familj.

Hyllar familjen

Tack vare att Ivor nu kan en del teckenspråk underlättar det relationen till människor, och i synnerhet den nya familjen.

– När han får tecknet för "promenad" blir han exalterad, säger Ellie Bromilow.

Ellie Bromilow förklarar vidare att ta hand om Ivor inte skiljer sig mot att ta hand om vilken annan hund som helst. De pratar fortfarande med honom, vilket Ivor kan se och uppskattar, och den lilla hunden har även utvecklat ett utomordentligt luktsinne.

– Döva hundar är starka och förlitar sig på övriga sinnen, vilket hjälper dem att navigera och förstå allt omkring dem. Men, det finns utmaningar med döva hundar på grund av deras problem att höra. De skäller ganska ofta och blir ibland ganska frustrerade, men Ellie och familjen verkar hantera det här bra genom att se till att Ivor är nöjd och stimuleras såväl mentalt som fysiskt, Natalie Heaton, en av de som arbetar hos djurrättsorganisationen RSPCA.

Här är ett videoklipp med Ivor:

https://www.facebook.com/IvorDeafDog/videos/587720384934064/

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!