Victor klippte av sitt långa hår – tusentals hyllar nu den fina anledningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Victor Lundberg hade sparat ut håret under flera års tid, och när det var dags att klippa sig ville han inte att håret skulle slängas och gå till spillo.

Han beslutade sig därför för att skänka det till en perukmakare, av en god anledning.

– Ingen verkar ens veta om att möjligheten finns, säger han. 

För en tid sedan såg 27-åriga Victor Lundberg från Stockholm ett klipp på Facebook. Klippet visade hur en ung pojke i Australien som sparat ut sitt hår klippte sig och skänkte bort det. På så vis kan håret användas för tillverkning av peruker för människor med cancer eller andra sjukdomar som gör att man tappar hår. 

Victor Lundberg, som till vardags arbetar som låtskrivare och musiker, lät sig inspireras. Som långhårig beslutade han sig för att följa den australiensiske pojkens exempel.

– Om jag ändå skulle klippa mig så ville jag göra något vettigt med håret, tänkte jag, berättar Victor.

– Så jag började googla lite och fick fram några perukmakare som använder överblivet hår. 

För att håret ska kunna användas måste det vara minst 30 centimeter långt. Frisören sätter upp det i flätor och klipper sedan av håret.

Victor hade sparat i ungefär två år, men för att komma upp i rätt längd fick han gå långhårig i några månader till. Under söndagen var det till slut dags. Han satte sig i stolen på salongen Michael & Frisörerna och fick kort därefter se hur håret försvann från huvudet.

Under måndagsmorgonen postade salongen ett inlägg på sin Facebook-sida. Där berättar de om Victor och hans gärning. Inlägget har på kort tid blivit ett av Sveriges hetaste just nu, och har i skrivande stund över 5 000 reaktioner.

I kommentarsfältet hyllas det fina initiativet av flera användare. 

– Det känns kul, säger Victor. Men samtidigt är det skumt att inte fler skänker bort sitt hår. Jag har många vänner som har långt hår, men ingen verkar ens veta om att möjligheten finns.