Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vapnet har avfärdats - här är 7 hisnande fakta om Palmeutredningen som gäckat polisen i 30 år

Det nya fyndet hade kunnat avsluta sagan, men visade sig inte ha med saken att göra. Nu fortsätter Sveriges absolut mest omtalade mordutredning.

Fredagen den 28:e februari år 1986 small det plötsligt till i korsningen Sveavägen - Tunnelgatan mitt i centrala Stockholm. Statsministern Olof Palme blev ihjälskjuten klockan 23:21 på väg hem efter att han sett filmen "Bröderna Mozart" på biografen Grand. Hans fru Lisbet Palme träffades även hon av ett skott men klarade sig undan med lindriga skador.

I november förra året presenterade kriminalprofessorn Leif GW Persson en revolverkula i SVT:s program Veckans brott. Kulan hade han fått skickat till sig i ett anonymt brev redan år 2013. Denne analyserades sedan i över ett år av polisen. Resultatet? Det gick inte att utesluta att kulan kan vara från vapnet som dödade Sveriges statsminister Olof Palme.

 1. Foto: Urban Brådhe/Kvällsposten
 2. En vecka efter att programmet sändes 2015 efterlyste Leif GW Persson avsändaren i en krönika här i Expressen. Och det dröjde inte länge innan han fick napp och i princip satt med vapnet i sin hand. Detta vapen har sedan analyserats på Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping, som tidigare hette Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), och imorse kom svaret som alla väntat på. Men kanske blev det en besvikelse för många - vapnet har troligtvis ingenting med mordet att göra.

  Så, vad är det då som nu börjar om på noll igen? Här är 7 häpnadsväckande fakta om utredningen som engagerat ett helt land!
 3. 1. Det är troligtvis VÄRLDENS största brottsutredning

  Foto: Karl Melander/Expressen

  De enda utredningarna som kan komma i närheten av Palmemordet är den om mordet på den amerikanske presidenten John F Kennedy 1963 samt den om Lockerbieattentatet - som var ett sprängattentat mot ett passagerarflygplan i Skottland 1988 då totalt 270 människor fick sätta livet till.
 4. 2. Fortfarande kommer det in tips så gott som dagligen

  Foto: Jacob Forsell/Expressen

  Och varje år ända sedan 1986 har det märks en tydlig, och rejäl, ökning av tips kring datumet för mordet Olof Palme. Detta har utredningsgruppen med tiden lärt sig och bemannar upp extra för att ta emot alla samtal och mail. På årsdagen 2013, alltså den 28:e februari, inkom hela 100 tips rörande mordet.
 5. 3. Utredningen, i fysisk form, består av hela 250 meter fyllda hyllor...

  Expressens löpsedel dagen efter mordet

  ...och av de består cirka elva meter av ljud- och videoupptagningar.
 6. 4. En person har dömts för Palmemordet

  Christer strax innan han dog 2004. Foto: Nils Petter Nilsson/Expressen

  Christer Pettersson är död sedan ett par år tillbaka men hann både fällas i tingsrätten och frias i hovrätten för mordet på statsminister Olof Palme. Fortfarande är bland annat radioprofilen Gert Fylking, som var vän med Christer, säker på att det faktiskt är han som har mördat Palme. Även Palmes fru Lisbet har pekat ut Christer. Läs mer om det här.
 7. 5. Om inte en lagändring hade gjorts skulle utredningen varit nedlagd nu

  Foto: Tommy Pedersen/Expressen

  År 2010 beslutade riksdagen om en lagändring som gjorde att preskriptionstiden för allvarliga brott, som till exempel mord, togs bort. Innan detta var preskriptionstiden 25 år och alltså hade utredningen kring Palmemordet lagts ner år 2011 om inte lagändringen hade gjorts. En kan ju ana ett samband...
 8. 6. Det skulle ta nio år att läsa igenom allt material...

  Foto: Jan Delden/Expressen

  ...och troligtvis skulle du inte ens förstå hälften på grund av det krångliga juridiska språket. Tur då att det finns personer som vice riksåklagare och förundersökningsledare Kerstin Skarp som jobbat med mordet på Olof Palme sedan 1997. Totalt består Palmegruppen idag av fem personer som jobbar heltid med att lösa mordet och sedan 2012 heter gruppchefen Hans Melander.
 9. 7. 130 personer har erkänt mordet på Palme

  Årsdagen för mordet 2006. Foto: Robban Andersson/Expressen

  Om det är för uppmärksamheten, chansen till livslångt boende i finkan eller någon annan orsak är svårt att veta - men nog kan man gissa att Palmegruppen inte tar alltför seriöst på dessa bekännelser efter att alla 130 har avfärdats.

  Källor: Polisen, Café samt Expressens egna arkiv.