Det kanske inte kommer som en chock att många troll har psykopatiska drag. Foto: Colourbox/Shutterstock
Det kanske inte kommer som en chock att många troll har psykopatiska drag. Foto: Colourbox/Shutterstock

Trollar du på nätet? Då är du kanske psykopat

Publicerad

Det finns en anledning bakom nättrollens beteende.

Troll, alltså personer som hatar och skriver elaka kommentarer på nätet, är sjukt ihärdiga. Du kan blocka en av dem – men då dyker oftast tusen andra upp. Med deras flitiga trollande har de blivit vanligt förekommande i mångas vardag på internet. 

En ny studie visar att anledningen bakom att personer trollar på nätet kan vara psykisk, skriver Indy100

I studien har nättrollens personlighetsdrag granskats, och nivåerna av psykopati, sadism och empati har undersökts. 

415 personer – varav 36 procent män, 63 procent kvinnor och 1 procent annat – deltog i studien. 

Resultatet visade att att män är mer benägna att trolla på nätet än kvinnor – samtidigt som de uppvisade mer tecken på psykopati och sadism.  

Trollen var också mindre benägna att visa känslor som empati och medlidande. 

Studien visade dessutom att trolls strategiskt kan förutspå deras offers emotionella lidande, vilket innebär att de inte bara kan störa stämningen på nätet – de kan även manipulera människors känslor på riktigt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag