Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tomma affischer visar hur stor mansdominansen är på svenska festivaler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Jämställd Festival har genom att retuschera festivalers affischer visat hur akterna på Sveriges tio största festivaler är mansdominerande.

"Ett effektivt sätt att tydliggöra den skeva könsrepresentationen på festivalscenerna är att ta bort de mansdominerade akterna från festivalernas affischer", står det på hemsidan.

"Precis som de tre senaste åren kommer vi även denna sommar att räkna könsfördelningen på de svenska musikfestivalernas scener", skriver Jämställd Festival på sin hemsida.

Organisationens syfte är att öka representationen av icke-män i samband med musikfestivaler. Nu vill de med simpla medel påtala den ojämställdhet som präglar festivalscenerna.

"Ett effektivt sätt att tydliggöra den skeva könsrepresentationen på festivalscenerna är att ta bort de mansdominerade akterna från festivalernas affischer, och se hur många akter som då finns kvar", skriver organisationen på hemsidan.

Festivaler som Summerburst, Sweden Rock, Emmabodafestivalen och Getaway Rock får en knäpp på näsan av den hårda statistik som Jämställd Festival redogjort för.

Sweden Rock är 96 procent mansdominerande. Getaway Rock hamnar på 95 procent och Summerbursts siffra är 89 procent. De festivaler som domineras av manliga akter ställs också i kontrast mot Urkult, där 31 procent av akterna är mansdominerande.