Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tomma affischer visar hur stor mansdominansen är på svenska festivaler

Jämställd Festival har genom att retuschera festivalers affischer visat hur akterna på Sveriges tio största festivaler är mansdominerande.

"Ett effektivt sätt att tydliggöra den skeva könsrepresentationen på festivalscenerna är att ta bort de mansdominerade akterna från festivalernas affischer", står det på hemsidan.

"Precis som de tre senaste åren kommer vi även denna sommar att räkna könsfördelningen på de svenska musikfestivalernas scener", skriver Jämställd Festival på sin hemsida.

Organisationens syfte är att öka representationen av icke-män i samband med musikfestivaler. Nu vill de med simpla medel påtala den ojämställdhet som präglar festivalscenerna.

"Ett effektivt sätt att tydliggöra den skeva könsrepresentationen på festivalscenerna är att ta bort de mansdominerade akterna från festivalernas affischer, och se hur många akter som då finns kvar", skriver organisationen på hemsidan.

Festivaler som Summerburst, Sweden Rock, Emmabodafestivalen och Getaway Rock får en knäpp på näsan av den hårda statistik som Jämställd Festival redogjort för.

Sweden Rock är 96 procent mansdominerande. Getaway Rock hamnar på 95 procent och Summerbursts siffra är 89 procent. De festivaler som domineras av manliga akter ställs också i kontrast mot Urkult, där 31 procent av akterna är mansdominerande.

 1. Här har Bråvallas 78 procent mansdominerade akter suddats ut.

  Foto: jamstalldfestival.se


 2. Emmaboda: 87 procent mansdominerade akter.

  Foto: jamstalldfestival.se


 3. Sweden rock: 96 procent mansdominerade akter.

  Foto: jamstalldfestival.se


 4. Getaway rock: 95 procent mansdominerade akter.

  Foto: jamstalldfestival.se


 5. Här upptäcker hon att äcklet tar bilder upp under kjolen på henne

  Klicka här för att se videoklippet från övervakningskameran!
 6. Glöm inte att följa oss på WhatsApp!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!