Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjejer: Sluta dölja era bröst – vi har lika stor rätt som männen att visa oss nakna

Varför får män visa sitt bröst, men inte kvinnor?

Frågan gör att bilder med nakna bröst just nu haglar. Mängder av kvinnor är enade under hashtaggen #FreeTheNipple.

Rörelsen fick ny fart på Island på torsdagen när 17-åriga Adda Smaradottir la ut en bild på sitt bröst. Hon ställde frågan: "Män drar av sig tröjan för att fira fotbollssegrar. Vad blir reaktionerna om jag gör likadant?".

 1. 17-åriga Adda Smaradottir drog igång en "revolution" bland kvinnor


  Här är Adda Smaradottir. Hennes bröstbild på Twitter drog till sig taskiga kommentarer, skriver Buzzfeed, och hon tog bort den. Ett tag. Sedan la hon ut bilden igen.

  "Det var tillräckligt för att skapa en revolution", skriver hon på Facebook, enligt Independent, och hashtaggen #FreeTheNipple började hagla över sociala medier.
 2. Mängder av kvinnor la ut bilder på sina bröst. Bland annat en politiker:


  Isländska politikern Björt Ólafsdóttir var inte sen att hoppa på kampanjen, skriver Icelandmag. "Den här är till för att ge bebisar mat. Känn på den, patriarkatet!", kommenterade hon bilden.
 3. En isländsk mamma visar stolt upp sina bröst: 4. Den här kvinnan visar sina ärr från bröstcancer, och får mängder av favoritmarkeringar: 5. "Fuck it! För alla de kvinnor som upplever ojämlikhet": 6. "Jag ser fram emot att kunna berätta för mina barnbarn att jag gjorde det här": 7. "Sedan 1936 har mäns bara bröst varit accepterade. 80 år senare kämpar kvinnor för samma sak": 8. #FreeTheNipple är en internationell kampanj för kvinnors rätt till nakna bröst


  – Kampanjen #FreeTheNipple startades i USA som en reaktion på att kvinnor inte får visa sina nakna bröst på samma sätt som män. Här kan du följa initiativet på Twitter.

  – Enligt sajten freethenipple.com är det olagligt att visa brösten i 35 amerikanska stater - och det inkluderar ammning. Kvinnor kan i vissa stater dömas till fängelse efter att ha exponerat sina bröst.

  – I Sverige är det inte olagligt att vara naken, men däremot kan den som visar brösten offentligt bli anmäld för förargelseväckande beteende av en annan privatperson. Gefle Dagblad intervjuade 2013 en naturist och en åklagare om saken.
 9. Facebook säger NEJ till bilder på bröst utan BH och kläder

  On topic.#reasonstoquitfacebook

  Posted by The Reykjavík Grapevine on den 26 mars 2015

  – Sociala medier, som exempelvis Facebook, tar bort bilder på nakna bröst – även om de inte är sexuella.

  – Torsdagens isländska bröstkampanj - som ironiskt nog drevs via Facebook - följdes av ytterligare en rörelse: #ReasonsToQuitFacebook. Det skriver sajten Reykjavik Grapevine, som själva råkade ut för att den sociala jätten tog bort alla länkar till grapevine.is på grund av "det känsliga publicerade materialet" med exempelvis bilder på ammande kvinnor. Här skriver Grapevine själva om det som hände.
 10. Den här filmen är en del i kampen för kvinnors rätt till bara bröst:


  Här är trailerna för filmen "Free The Nipple" som släpptes i december förra året. Den baseras på en sann historia och går till skarpt angrepp mot det faktum att bröst censureras i USA.
 11. Så här mycket kan man "luras" med Photoshop:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!