Tim väcktes av att kattfamiljen stod på hans veranda.
Tim väcktes av att kattfamiljen stod på hans veranda.

Tim vaknade av ett konstigt ljud – sedan möttes han av en unik syn på altanen

Publicerad

Alaskabon Tim Newton trodde att det var några bortsprungna katter som var på besök när han hörde jamandet.

I stället stod inte bara en – men åtta lodjur på hans veranda.

Tim Newton tog fram kameran och fångade kattfamiljens lekstund.

– Det var oslagbart. Det var helt underbart, säger han till The Dodo.

De skygga kattdjuren är en ovanlig syn, även för Tim Newton, som bor intill ett stort naturområde i den amerikanska delstaten Alaska. 

Det var en tidig morgon som han vaknade till av ljuden utanför fönstret. 

Till sin förvåning var det inte katter som jamade när han kikade ut – det var en hel familj av lodjur.

Lodjuren använda Tim Newtons veranda som en lekplats.Foto: Tim Newton Photography

Mamman och hennes sju ungar hade lånat Tim Newtons veranda som en tillfällig lekplats, vilket orsakade en hel del ljud, skriver The Dodo.

Fick fotografera lodjuren

– En av dem satt stilla, bara en halvmeter från mig, och tittade på medan syskonen lekte, säger Tim Newton till tidningen.

Snabbt som attan högg han tag i sin kamera och begav sig ut på verandan i bara morgonrocken. 

Tim Newton fångade den fina lekstunden på sin veranda.Foto: Tim Newton Photography

– De sprang fram och tillbaka, hoppade efter varandra. Jag plåtade på och tänkte vilken otrolig tur jag hade, säger Tim Newton.

Han har tidigare bara sett ett fåtal lodjur ute i det vilda tidigare, och då har de alltid försvunnit lika snabbt som de dykt upp. 

"Gör mig tacksam"

Den här gången hängde familjen kvar hos Tim Newton ett bra tag, och han fick möjlighet att ta mängder av fina bilder på deras lekfulla stund.

https://www.facebook.com/timnewtonphotography/photos/pcb.174820679749901/174820806416555/?type=3&theater

– De var så gulliga.

Till slut bestämde sig mamman för att lekstunden var slut – hon samlade ihop sina ungar och de försvann i samlad trupp tillbaka in i skogen.

De orädda lodjursungarna närmade sig i bland kameran.Foto: Tim Newton Photography

Tim Newton beskriver mötet som ett slags mirakel.

– Jag är alltid exalterad när jag möter vilda djur. Det gör mig tacksam över var jag bor, säger han till The Dodo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag