Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige erkänner Palestina. Här är 7 punkter som förklarar varför det är en stor grej

mandatory credit: photo by apaimages/rex (4229349m) palestinian boys play on the rubble of a building which witnesses said were destroyed by israeli forces during the most recent conflict between israel and hamas damage caused by conflict between israel and hamas, khan younis, palestinian territories - 28 oct 2014 last month, the us unveiled an additional $71 million in emergency aid to gaza, highlighting that "more than 580,000 people are still sheltering in united nations facilities"

Regeringen struntade i protesterna. Sverige erkänner Palestina som stat.

Israels utrikesminister är irriterad och säger att relationerna i Mellanöstern är mer komplicerade än Ikeamöbler. Talesmannen för Palestinas president Mahmud Abbas hyllar agerandet.

I Sverige menar oppositionen att regeringen haft för bråttom.

Här är sju punkter som visar vad som hänt.

 1. 1. Erkännandet blev snabbt en snackis

  New York Times skrev både online och pappersform om Löfvens uttalande i regeringsförklaringen.
  Debatten drog igång omedelbart efter att Stefan Löfven i början av oktober meddelade att Sverige ska erkänna Palestina, som det första EU-landet i modern tid.

  Bland annat New York Times skrev om hur "Mr. Lofven" sa att konflikten mellan Israel och Palestina bara kan lösas med två olika stater.
 2. 2. Israels premiärminister är irriterad

  Avigdor Lieberman hintar om att Sverige inte förstår hur komplex konflikten är.Foto: Peter Dejong/AP
  Israeliska utrikesdepartementet kallade upp Sveriges ambassadör i Tel Aviv för att protestera.
  Landets utrikesminister Avigdor Lieberman är starkt kritisk mot agerandet och säger: "Sveriges regering måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mera komplicerade än en Ikea-möbel man monterar själv och att det krävs mera ansvar och känslighet i den här saken".
  Tidigare hävdade han på DN Debatt att erkännandet skulle "förvärra läget" i regionen.

  Sent på torsdagseftermiddagen rapporterade DN att Israel kallar hem sin ambassadör från Sverige.
 3. 3. Regeringen vägrade ändra sig

  Margot Wallström (S) höll presskonferens på Rosenbad på torsdagen.
  Protesterna hjälpte föga. På torsdagen kallade utrikesminister Margot Wallström (S) till presskonferens för att offentliggöra erkännandet.
  "Det finns de som påstår att vi väljer den ena partens sida. Inget kan vara mer felaktigt", säger hon.
  Regeringen menar att erkännandet är bra för Sverige. "Det stärker vårt anseende i världen", menar Wallström.
 4. 4. Oppositionen pratar om klantighet

  Jan Björklund (FP) ryter till om erkännandet.Foto: Izabelle Nordfjell
  Delar av oppositionen är missnöjda regeringens agerande. "Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat", säger FP-ledaren Jan Björklund till Expressen.
  Hans partikollega, tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson, säger till Dagens Nyheter att beskedet legitimerar Hamas, vilket "kommer att förlama fredsprocessen".

  Även Annie Lööf går ut med kritik mot regeringens hantering av frågan, trots att Centerpartiet i sak är för ett erkännande. "De har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik", har hon sagt till TT.
 5. 5. På Twitter tackas Sverige

  Som väntat fylls sociala medier med åsikter. Tack-tweets märks med hashtaggen #palestine. Malaysiska oppositionspolitikern Malek Hussin visar sitt stöd med en bild på valda delar av kungahuset och regeringen.
 6. 6. Relationerna kan försämras

  Margot Wallström (S) har inte ens varit svensk utrikesminister en månad. Nu får hon hantera Israels irritation.Foto: Annika Af Klercker / Epa / Tt
  134 stater, bland dem nästan inga västerländska, har erkänt Palestina. Ett av undantagen är Island, som gjorde sitt erkännande redan 2011.

  Expressens krönikör och reporter Arne Lapidus, som varit stationerad i Tel Aviv i många år, skriver om hur Sverige sagt att erkännandet skulle ske efter dialog med Israel. Nu kom beslutet betydligt snabbare än väntat.

  "Det snabba erkännandet kanske inte försämrar de spända relationerna mellan länderna. Men de lär knappast förbättra dem, för att uttrycka det försiktigt", skriver Lapidus på Expressen.se.
 7. 7. Nu fortsätter allt som vanligt

  Palestinska pojkar leker på resterna av en byggnad som sägs ha förstörts av israeliska styrkor i strider mellan Israel och Hamas.Foto: APAImages/REX
  Erkännandet av Palestina som stat är ingenting annat än en markering. Det lär "... inte föra palestinierna närmare drömmen om en egen stat", som Expressens Arne Lapidus skriver.
  Det enda som kan leda till en verklig tvåstatslösning är fred mellan israeler och palestinier, menar han.

  På en pressträff inför Nordiska rådets session i Stockholm i måndags stod det klart att varken Norge, Danmark eller Finland har planer på att erkänna Palestina just nu, skriver Expressen.