Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Therese tappade håret – nu är hon med på bilderna som hyllas i hela världen

Brittiska märket "Curvy Kate" lanserar en underklädeskampanj där en transperson, en amputerad modell och svenska Therese Hansson, som har sjukdomen alopeci (fläckvis håravfall) medverkar. 

– Det var en upplevelse att bli bokad både som kurvig modell och för att jag saknar hår. Man får svart på vitt att det går att få jobb, även om man inte ser ut som alla andra, säger Therese.

Therese Hansson, 25, bor i Malmö men är signad till en brittisk modellagentur. Normalt sett brukar hon göra modelljobb i peruk, eftersom hon sedan 14 års ålder haft alopeci, vilket innebär att man drabbas av håravfall.

 1. – Det började med att jag tappade håret fläckvis. Efter några år kände jag att det var dags att raka av det men till en början vågade jag inte gå utan peruk. Nu kan jag ha hela dagar då jag går utan. Det beror på vad jag känner för från dag till dag, säger hon.
  Det brittiska märket "Curvy Kate" har sedan starten 2009 aldrig använt sig av klassiska modeller. Eftersom de riktar sig till kurvigare figurer har man filosofin: "Vi vet att våra kunder inte ser likadana ut, så varför skulle våra modeller göra det?"
 2. En studie gjord av "The fashion spot" visade att av 422 modeller som använts i de stora sommarkampanjerna 2016 hade endast 21,8 procent mörkare hudfärg, 1,4 procent hade större storlek än 38 och det förekom inga transpersoner alls.
 3. – Vi träffades allihop och modellade för en gruppbild som avslutning. Det var en tjej som var transperson, en var amputerad och en hade haft anorexi men nu lyckats besegra sjukdomen. Speciellt de tre var det väldigt berikande och häftigt att träffa. Det visar att man kan ta sig fram, även om man inte ser ut som alla andra, säger Therese.
 4. Taylor Crisp är 21 år från Leicester i England. Hon föddes med den ovanliga sjukdomen Femur-fibula-ulna (FFU-syndrom) som innebär att benen inte utvecklas som normalt. Vid elva års ålder genomgick hon en amputation
 5. Stephania Van Cluysen, 21, från Belgien, föddes som man. Hon genomgick en könskorrigering 2015 och berättar att hon hade en tuff uppväxt, men att hon nu känner sig säker i sig själv och vill sprida sin glädje till andra.
 6. Megan Jayne Crabbe, 23, blev diagnosticerad med anorexia som 14-åring. Hon vägde bara 28 kilo när hon var som smalast och var tvungen att läggas in. Nu driver hon ett kroppspositivt Instagramkonto och en blogg där hon försöker inspirera andra att acceptera sig själva och sina kroppar.
 7. Therese har en blogg, över 6 000 följare på Instagram och har nyligen startat ett eget företag som säljer peruker, eftersom hon ofta får frågor om vart hon får tag på sina. Hon jobbar på ett boende och pluggar samtidigt till undersköterska och hoppas nu att kampanjen ska spridas ännu mer, för att peppa alla som känner sig annorlunda.  
  – Självklart vill jag nå ut till dem som har tappat håret. Jag vill visa att det verkligen går att klara av allting och kanske kan jag peppa fler att våga visa sig utan peruk, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!