Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryttaren Anna trött på respektlösa bilister: "Sakta ner och kommunicera"

Anna Svensson, 33, red med sina vänner när de mötte en bilist som gav hästarna panik.

Hon polisanmälde händelsen – och har nu ett tydligt budskap till andra bilister.

– Hon utsatte både sig själv och oss för fara, säger Anna.

"Övningsrider unghäst. RÄDD", stod det på Anna Svenssons reflexväst.

Trots det tydliga budskapet hände det som får hjärtat att klappa hos varje ryttare. När Anna var ute och red med sina vänner, Carina och Lisette, försökte de ingripa när en bil körde rakt mot dem.

– Vi var på väg hem och gick med hästarna, vi ledde dem, berättar Anna och fortsätter:

– Det kom en mötande bil som inte sänkte farten. Vi hade ingenstans att ta vägen. Vi försökte signalera till bilen att sakta ner.

Men det gick inte; bilen kom närmare och närmare. Anna märkte hur hästen började bli nervös och kände sig tvungen att försöka en annan metod.

– Jag tog ett steg ut på vägen för att visa mig. Jag hade västen på mig som visar att jag har en rädd, ung häst. Men föraren verkade inte förstå. Hon började, inifrån bilen, visa med sina händer att vi skulle akta oss. Hon blev förbannad när jag signalerade att hon skulle stanna.

 1. Som tur var lyckades Anna och hennes vänner få hästarna åt sidan när bilen var precis framför dem.


  – Då rivstartade hon bilen. Det lät massor från motorn och hon rev upp en massa grus. Då fick hästarna panik, säger Anna.

  Anna Svensson bar en GoPro-kamera som filmade under ridturen. Men just detta hamnade inte på film, eftersom batteriet hade dött. Däremot fångade hon en annan bilist, som också skrämde hästarna genom att inte sakta ner, på film.

  – Jag tycker det här är vårdslöshet i trafiken. Hon utsatte både sig själv och oss för fara. Hästarna hade lika gärna kunnat hoppa in i hennes vindruta eller springa in i oss.

  Hon polisanmälde händelsen, och nu vill hon sprida budskapet vidare till andra bilister.

  – De flesta tar stor hänsyn, det är inte bilister generellt det handlar om. Men man måste försöka ta hänsyn till varandra. Om bilisten bara saktar ner lite och försöker kommunicera med oss minskar det olycksfallen och skaderisken jättemycket. 
 2. Anna och hästen Djásni.