Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Psykologen menar PMS används som en ursäkt

– Att hävda att alla kvinnor blir emotionella vrak när de har mens är samma som att påstå att kvinnor inte är något mer än sin biologi, säger Sarah RomansFoto: Shutterstock.

Nu går en kvinnlig psykolog ut med en utmaning:

PMS är bara en myt.

Hon hävdar att PMS – premenstruellt syndrom – är något män har hittat på för att kontrollera kvinnor.

Det kommer en tid varje månad där en stor del personer får menstruation. Och med den kommer vissa starka känslor, i alla fall för vissa kvinnor.

Det kallas ofta för PMS – premenstruellt syndrom – och förekommer på grund av hormoner som frigörs.

Men den kända, amerikanska psykologen Robyn Stein DeLucas håller inte riktigt med om detta – och hon säger det finns forskning som bekräftar det.

– Under vår uppväxt och som vuxna läser vi i böcker, på nätet och tidningar att PMS existerar. Vi internaliserar begreppet och applicerar det på oss själva, säger hon till Daily Mail.

Alltså, att man tror att ens reaktioner sker på grund av PMS, för att man har lärt sig att det är så det måste vara.

https://twitter.com/RSDeLuca/status/913515369251340288

Robyn Stein DeLucas menar att vården bär ett stort ansvar.

– Vi ser PMS appliceras igen och igen, på helt vanliga livsskeden som graviditet och förlossning. Att händelserna behandlas som sjukdomar som behöver någon form av ingripande, säger hon och fortsätter:

– Det perspektivet får kvinnor att tro att deras kroppar är verktyg som orsakar sjukdom. 

"Vi riskerar att förlora vår krona"

Förmodligen handlar det bara om att man ibland kan känna sig överväldigad av den  livssituationen som kan ha uppstått.

– Kvinnor förväntas åstadkomma så mycket i dag. Vi arbetar, tar hand om våra familjer, passar på att alla mår bra och gör julmaten. Många kvinnor ser begreppet PMS som en ventil för att sina känslor. De är rädda för att förlora sin "duktig kvinna"-krona, säger Robyn Stein DeLucas.

Hon menar att forskning stöttar teorin som hon berättar mer om i egna boken "The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down".

– Allt det som vår månatliga cykel innebär, som ägglossningar, graviditet och klimakteriet, har ingen förmåga att göra oss psykiskt instabila, förklarar Robyn Stein DeLucas.

– Hormoner kan skapa vissa fysiska och emotionella symptom som kramper, uppsvullnad och nedstämdhet, men det påverkar oss inte så mycket att det är en "big deal". Det är där myten finns, säger hon vidare.

En minoritet som drabbas

Drygt nio av tio amerikanska kvinnor uppger att de lider av PMS, alltså 90 procent av de tillfrågade. Men Robyn Stein DeLucas tror att siffran är mycket lägre, runt 3-8 procent.

– En minoritet av kvinnor lider faktiskt av hormonsvängningar som gör att de inte kan arbeta eller fungera ordentligt. Det här kallas för premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS), säger Robyn Stein DeLucas. 

Foto: Shutterstock

Hon menar kriterierna för PMDS är väldigt strikta då det bara finns elva olika symptom, så som sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter eller förändring av matlusten. Därför är denna diagnos lättare att fastställa.

– Kvinnor måste ha minst fem av dessa för att få diagnosen PMDS och de ska absolut behandlas. Men om de som inte har sjukdomen drabbas av humörsvängningar, så har det andra orsaker, säger Robyn Stein DeLucas.

"Ett sätt att kontrollera kvinnor på"

Det är inte kvinnornas fel att de lägger skulden på PMS, menar Robyn Stein DeLucas vidare. Utan idén om att kvinnor styrs av sina hormoner är enligt henne något som har vidhållits av män, som ett sätt att ogiltigförklara kvinnors starka känslor och ilska.

Resultatet ska ha blivit att kvinnor använder det som en ursäkt, en bortförklaring när de har starka känslor som egentligen är helt rimliga.

– Om en kvinna är arg eller klagar på något så kan män bara säga att det beror på "den tiden av månaden". Det har pågått i flera år, säger Robyn Stein DeLucas.

Foto: Shutterstock

Även gravida kvinnor påverkas enligt henne av samma myt, bland annat att man ska få så kallad "baby-brain" av hormoner, att man glömmer saker lättare.

– Men det har genomförts tester för att jämföra gravida och icke-gravida kvinnors minnen och det finns ingen tydlig skillnad, säger psykologen.

Sarah Romans, professor i psykologi, håller med.

2012 genomförde hon en studie där de kollade på existerande forskning kring PMS. Resultatet de hittade var att hela 40 procent av 47 studier inte hittade någon koppling mellan humör och kvinnors menstruationscykler.

– Att hävda att alla kvinnor blir emotionella vrak när de har mens är samma som att påstå att kvinnor inte är något mer än sin biologi. De politiska följderna av detta är enorma, säger hon.

– Skulle du kunna säga samma sak om en man? Även män har ju kroppsliga funktioner som är kopplade till reproduktion. Men ingen säger att män inte platsar i vissa roller eller inte borde få ta beslut på grund av deras testosteronhalt. Det gör man ofta med kvinnor, säger Sarah Romans vidare.

 

Om PMS och PMDS

PMS innebär att du får humörförändringar och andra besvär dagarna före mens.

 

Att känna av PMS är vanligt. Vilka besvär PMS kan ge varierar från person till person. Du kan också känna av PMS olika mycket från månad till månad. Besvären kräver oftast inte någon läkemedelsbehandling.

 

Vid PMS kan du känna något enstaka eller några få av symtomen nedan:

 

Du känner dig irriterad och lättretad.

 Du känner dig orolig och ångestfylld.

 Du får snabba humörsvängningar.

Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.

Du känner dig trött och får mindre energi.

Du får svårare att sova.

Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.

Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.

Du får huvudvärk.

Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

 

För att få diagnosen PMDS måste fem av symtomen ovan stämma in på dig och ett ska vara bland de fyra översta.

 

Kontakta en vårdcentral eller gynekolog om du upplever att din PMS eller PMDS påverkar din vardag och livskvalitet på ett negativt sätt.

 

Källa: 1177.se/Vårdguiden.