Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens varning: Väldigt snart kan de läskiga clownerna springa på våra gator igen

Bill Skarsgård som "Pennywise". Foto: New Line Cinema
I fjol rapporterades det om läskiga clowner över hela Sverige. Jasmine från Linköping (t.v) var en av de personer som såg clowner.

Jaha. Är det dags igen? Många förutspår att trenden med "mördarclowner" på gatorna, nattetid, kan komma tillbaka.

Väldigt snart.

Det är snart ett år sedan en clowntrend bokstavligen svepte över världen.

Ja, även Sverige.

Från norr till söder vittnade människor om sina möten med de avvikande karaktärerna.

Anledningen var något oklar, men de flesta beskrev aktiviteterna som ett spratt, att det helt enkelt anses roligt att injaga fruktan hos människor. Trenden fick spridning via sociala medier. Troligtvis var det någon som började klä ut sig och skrämma upp folk. Andra läste om det, och hakade på.

Men sedan dog det ut.

Fram tills nu... eller i alla fall snart... om man får tro spekulationer i sociala medier.

https://twitter.com/NerimKastrat/status/903410623203205121https://twitter.com/zybala116/status/903037200845111296https://twitter.com/ItsVelq/status/901865620014321664

Polismyndighet varnar

Anledningen är nyinspelningen av "Det", en film baserad på Stephen Kings klassiska skräcknovell från 1986, som har biopremiär i dagarna. Där vi bland annat ser svenske Bill Skarsgård i huvudrollen som clownen "Pennywise".

I USA har polismyndigheter börjat skicka ut varningar inför vad som förmodas komma skall.

"Det förväntas att synen av 'läskiga clowner' kan starta redan nu i september, dels på grund av det faktum att filmen 'Det' har premiär på bio", skriver till exempel polisen i delstaten Pennsylvania i ett pressmeddelande.

Bill Skarsgård som "Pennywise". Foto: New Line Cinema

Clowner över hela Sverige

Ja, hösten 2016 invaderades alltså av clowner.

Och det gick stundtals över gränsen.

En måndagskväll i Linköping skulle 18-åriga Jasmine gå till bussen i Tannefors när hon såg en clown på andra sidan vägen.

– Det såg precis ut som den där mördarclownen från filmen "Det". Jag hade Snapchat uppe så jag tog en snabb bild innan jag började gå åt andra hållet. Jag blev väldigt rädd, sa hon till Omtalat.nu då.

18-åriga Jasmine från Linköping.

I samma stad blev 22-åriga Olivia och hennes vän Hanne jagade av en clown.

– Den började jaga efter mig, skrattande. Jag skrek åt den att sluta, sa hon till Omtalat.nu om händelsen.

I Stockholm såg Bella, 21, en clown i Hagsätra. Den gjorde inga närmanden, och Bella gömde sig bakom ett träd.

Även norrut observerades clowner. Sundsvalls Tidning berättade om två arbetskamrater som var på väg hem från jobbet en lördagskväll. Clownen var hotfull, och händelsen blev ett ärende för polisen. 

– Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, sa Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till tidningen. 

"Mördarclownerna" kom även till Blekinge, rapporterade sajten 24blekinge. Emelie från Ronneby var på gymmet en söndagskväll. Hon var ensam, och stod på ett löpband som vätter ut mot gatan. Då gick en clown förbi. 

– Han gick sakta förbi och kollade mig rakt in i ögonen. Sen ställer sig den här personen och stirrar rakt på mig i flera minuter. Det var riktigt obehagligt särskilt när man inte vet vem det är, sa hon till tidningen.

I USA, England och Australien rapporterades hundratals fall av misshandel, hot och trakasserier. Både clowner och andra människor har drabbats av våldet.  

Och nu kan det alltså vara dags igen...

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!