Bill Skarsgård som "Pennywise". Foto: New Line CinemaBill Skarsgård som "Pennywise". Foto: New Line Cinema
Bill Skarsgård som "Pennywise". Foto: New Line Cinema
I fjol rapporterades det om läskiga clowner över hela Sverige. Jasmine från Linköping (t.v) var en av de personer som såg clowner.I fjol rapporterades det om läskiga clowner över hela Sverige. Jasmine från Linköping (t.v) var en av de personer som såg clowner.
I fjol rapporterades det om läskiga clowner över hela Sverige. Jasmine från Linköping (t.v) var en av de personer som såg clowner.

Polisens varning: Väldigt snart kan de läskiga clownerna springa på våra gator igen

Publicerad

Jaha. Är det dags igen? Många förutspår att trenden med "mördarclowner" på gatorna, nattetid, kan komma tillbaka.

Väldigt snart.

Det är snart ett år sedan en clowntrend bokstavligen svepte över världen.

Ja, även Sverige.

Från norr till söder vittnade människor om sina möten med de avvikande karaktärerna.

Anledningen var något oklar, men de flesta beskrev aktiviteterna som ett spratt, att det helt enkelt anses roligt att injaga fruktan hos människor. Trenden fick spridning via sociala medier. Troligtvis var det någon som började klä ut sig och skrämma upp folk. Andra läste om det, och hakade på.

Men sedan dog det ut.

Fram tills nu... eller i alla fall snart... om man får tro spekulationer i sociala medier.

https://twitter.com/NerimKastrat/status/903410623203205121https://twitter.com/zybala116/status/903037200845111296https://twitter.com/ItsVelq/status/901865620014321664

Polismyndighet varnar

Anledningen är nyinspelningen av "Det", en film baserad på Stephen Kings klassiska skräcknovell från 1986, som har biopremiär i dagarna. Där vi bland annat ser svenske Bill Skarsgård i huvudrollen som clownen "Pennywise".

I USA har polismyndigheter börjat skicka ut varningar inför vad som förmodas komma skall.

"Det förväntas att synen av 'läskiga clowner' kan starta redan nu i september, dels på grund av det faktum att filmen 'Det' har premiär på bio", skriver till exempel polisen i delstaten Pennsylvania i ett pressmeddelande.

Bill Skarsgård som "Pennywise".Foto: New Line Cinema

Clowner över hela Sverige

Ja, hösten 2016 invaderades alltså av clowner.

Och det gick stundtals över gränsen.

En måndagskväll i Linköping skulle 18-åriga Jasmine gå till bussen i Tannefors när hon såg en clown på andra sidan vägen.

– Det såg precis ut som den där mördarclownen från filmen "Det". Jag hade Snapchat uppe så jag tog en snabb bild innan jag började gå åt andra hållet. Jag blev väldigt rädd, sa hon till Omtalat.nu då.

18-åriga Jasmine från Linköping.

I samma stad blev 22-åriga Olivia och hennes vän Hanne jagade av en clown.

– Den började jaga efter mig, skrattande. Jag skrek åt den att sluta, sa hon till Omtalat.nu om händelsen.

I Stockholm såg Bella, 21, en clown i Hagsätra. Den gjorde inga närmanden, och Bella gömde sig bakom ett träd.

Även norrut observerades clowner. Sundsvalls Tidning berättade om två arbetskamrater som var på väg hem från jobbet en lördagskväll. Clownen var hotfull, och händelsen blev ett ärende för polisen. 

– Clownen började springa efter dem och hoppade upp på deras bil, sa Helen Häggmark, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, till tidningen. 

"Mördarclownerna" kom även till Blekinge, rapporterade sajten 24blekinge. Emelie från Ronneby var på gymmet en söndagskväll. Hon var ensam, och stod på ett löpband som vätter ut mot gatan. Då gick en clown förbi. 

– Han gick sakta förbi och kollade mig rakt in i ögonen. Sen ställer sig den här personen och stirrar rakt på mig i flera minuter. Det var riktigt obehagligt särskilt när man inte vet vem det är, sa hon till tidningen.

I USA, England och Australien rapporterades hundratals fall av misshandel, hot och trakasserier. Både clowner och andra människor har drabbats av våldet.  

Och nu kan det alltså vara dags igen...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag