Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen ingrep om du bakade semlor för tidigt – här är den gamla svenska "semmellagen"

Förr om åren var det inte fritt fram att baka semlor hur som helst. Nej, det fanns ett regelverk. Och för tidig semla kunde innebära böter och polisrapport.

"Fastlagsbullar får man icke äta när som helst".

Så skrev tidningen GT i januari 1952.

Bakgrunden är ett par bagare i Malmö som, efter att de konstaterat att julen är slut, satte igång att baka fastlagsbullar – även känt som semlor.

Men det skulle de få ångra.

"När polisen fick se bullarna i fönstren rapporterades tillverkarna, vilka har böter att vänta", skriver tidningen, och fortsätter:

"Fastlagsbullar får man icke äta när som helst, utan endast på tider som jordbruksnämnden fastställer, och denna institution ska även prissätta bullarna".

Att baka semlor hur som helst var alltså inte okej på den tiden.

"Frihet åt fastlagsbullarna är ett rimligt krav, säger Skånes konditorier, men jordbruksnämnden vill icke höra på det", skriver tidningen GT vidare.

Det är Polisen som har uppmärksammat den gamla tidningsnotisen på sin Facebooksida.

"Tiderna förändras och vi med den. Njut av din semla. Vi gör tummen upp för semlor året om", avslutar Polisen i sitt inlägg.

Men av kommentarerna att döma verkar många uppskatta det gammalmodiga regelverket.

"Mycket bra regel som bör återinföras!" skriver en person i kommentarsfältet.

"Bra där! Man kan ju för fasen inte hålla på och baka semlor hur som helst på det där viset. Nån ordning får det vara!" skriver en annan.

En annan skriver att det hade "det hade varit spännande att se Efterlyst 1952". TV3-programmet, alltså. Och vi kan inte göra annat än att hålla med. In med semmelmarodörerna bakom lås och bom.

  1. Här smakar de på pizzasemlan, kebabsemlan, pirogsemlan och tacosemlan:

    Semmelsverige är skakat i grunden. Den traditionella, oskyldiga semlan har hamnat utanför rampljuset. Och nu kommer nästa knuff. Omtalat.nu och Expressen lanserar pizzasemlan, korv med bröd-semlan, kebabsemlan, hamburgersemlan, pirogsemlan och tacosemlan – på en och samma dag. Kolla in bakningen, smakbetygen och mycket annat i den här videon!