Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen Hildes hårda arbete avslöjade 51 pedofiler – offrens tack-hälsning efteråt fick henne att gråta

Hon vägrade att ge upp – och det lönade sig. Tack vare övertygelse, envishet och en skicklig magkänsla lyckades polisen Hilde Reikrås dra igång en utredning som avslöjade Norges största pedofilnätverk någonsin.

Nu hyllas hon för sitt arbete.

Redan som ung, i skolan, bestämde sig Hilde Reikrås, 38, för att bli polis.

Anledningen?

För att kunna hjälpa andra.

Och det har hon verkligen gjort.

Hösten 2015 kom det in en anmälan om sexuella övergrepp till polisen i staden Bergen i Norge. Det blev startskottet för den största insatsen mot ett pedofilnätverk i landet någonsin.

Och det tack vare Hilde Reikrås.

Efter att ha kikat på den fösta anmälan, där en 14-årig flicka pekat ut en 22-årig man för sexuella övergrepp, satte hon sig in i fallet ordentligt.

Hilde Reikrås. Foto: TV2 Norge

Hilde Reikrås började att gräva. Helt ensam, och även på sin fritid utanför arbetstid. Hilde Reikrås tog helt enkelt med sig jobbet hem. Och vägrade att ge upp.

Hon kände att det fanns mer att gräva fram.

– Jag fick en magkänsla. En anledning var allt material som vi beslagtog, som var av väldigt grov karaktär, och det var väldigt mycket material, säger Hilde Reikrås till norska TV2.

Hilde Reikrås fick rätt.

Hon lyckades kartlägga ett helt nätverk av pedofiler – och inledde den största utredningen kring sexuella övergrepp i Norges historia.

Hilde Reikrås framför sin arbetsdator. Foto: TV2 Norge

Till slut kunde hon identifiera över 50 norska män som delaktiga i ett större pedofilnätverk.

Lägg därtill att man har funnit 5 500 konton och profiler som man inte har kunnat knyta till någon identitet, men arbetet fortgår.

– Det är väldigt stort. Nu har vi öppnat locket till något mycket större än någon kunde ana, säger Hilde Reikrås till norska TV2.

Hilde Reikrås berättar att de misstänkta pedofilerna är vanliga fungerande medborgare, som vilka människor som helst, och okända för polisen sedan tidigare, skriver norska TV2.

Utredningen visar att pedofilerna har hållit kontakt med varandra via nätet, och där bytt grova bilder och videofilmer med varandra, samt planerat och fantiserat kring övergrepp och bortföranden av barn.

Ett av fallen rör en man vars flickvän är gravid och där har man, via chattloggar, kunnat avslöja att mannen planerade övergrepp mot sitt ännu inte födda barn, skriver norska TV2 vidare.

Hilde Reikrås har blivit mycket uppmärksammad i Norge. Här i tv. Foto: TV2 Norge

Efter att norsk media uppmärksammat Hilde Reikrås och hennes kollegers arbete har ytterligare tips inkommit.

– Det är tufft. Det är grova bilder och filmer. Vi är också småbarnsföräldrar och det kommer väldigt nära, men vi har ett jobb att göra. Och vi har stoppat övergrepp. Då vet du att det du gör är så otroligt viktigt och att det gör skillnad. Jag blir väldigt rörd av det. I går fick vi blommor från 25 tidigare offer för övergrepp där de skrev: "Ge aldrig upp", säger Hilde Reikrås till norska TV2 och fortsätter:

– De senaste dagarna har jag haft känslorna lite på utsidan, glad över framgången, och jag har gråtit en skvätt.

Hilde Reikrås. Foto: TV2 Norge