Polisen Hildes hårda arbete avslöjade 51 pedofiler – offrens tack-hälsning efteråt fick henne att gråta

Publicerad

Hon vägrade att ge upp – och det lönade sig. Tack vare övertygelse, envishet och en skicklig magkänsla lyckades polisen Hilde Reikrås dra igång en utredning som avslöjade Norges största pedofilnätverk någonsin.

Nu hyllas hon för sitt arbete.

Redan som ung, i skolan, bestämde sig Hilde Reikrås, 38, för att bli polis.

Anledningen?

För att kunna hjälpa andra.

Och det har hon verkligen gjort.

Hösten 2015 kom det in en anmälan om sexuella övergrepp till polisen i staden Bergen i Norge. Det blev startskottet för den största insatsen mot ett pedofilnätverk i landet någonsin.

Och det tack vare Hilde Reikrås.

Efter att ha kikat på den fösta anmälan, där en 14-årig flicka pekat ut en 22-årig man för sexuella övergrepp, satte hon sig in i fallet ordentligt.

Hilde Reikrås. Foto: TV2 Norge

Hilde Reikrås började att gräva. Helt ensam, och även på sin fritid utanför arbetstid. Hilde Reikrås tog helt enkelt med sig jobbet hem. Och vägrade att ge upp.

Hon kände att det fanns mer att gräva fram.

– Jag fick en magkänsla. En anledning var allt material som vi beslagtog, som var av väldigt grov karaktär, och det var väldigt mycket material, säger Hilde Reikrås till norska TV2.

Hilde Reikrås fick rätt.

Hon lyckades kartlägga ett helt nätverk av pedofiler – och inledde den största utredningen kring sexuella övergrepp i Norges historia.

Hilde Reikrås framför sin arbetsdator. Foto: TV2 Norge

Till slut kunde hon identifiera över 50 norska män som delaktiga i ett större pedofilnätverk.

Lägg därtill att man har funnit 5 500 konton och profiler som man inte har kunnat knyta till någon identitet, men arbetet fortgår.

– Det är väldigt stort. Nu har vi öppnat locket till något mycket större än någon kunde ana, säger Hilde Reikrås till norska TV2.

Hilde Reikrås berättar att de misstänkta pedofilerna är vanliga fungerande medborgare, som vilka människor som helst, och okända för polisen sedan tidigare, skriver norska TV2.

Utredningen visar att pedofilerna har hållit kontakt med varandra via nätet, och där bytt grova bilder och videofilmer med varandra, samt planerat och fantiserat kring övergrepp och bortföranden av barn.

Ett av fallen rör en man vars flickvän är gravid och där har man, via chattloggar, kunnat avslöja att mannen planerade övergrepp mot sitt ännu inte födda barn, skriver norska TV2 vidare.

Hilde Reikrås har blivit mycket uppmärksammad i Norge. Här i tv. Foto: TV2 Norge

Efter att norsk media uppmärksammat Hilde Reikrås och hennes kollegers arbete har ytterligare tips inkommit.

– Det är tufft. Det är grova bilder och filmer. Vi är också småbarnsföräldrar och det kommer väldigt nära, men vi har ett jobb att göra. Och vi har stoppat övergrepp. Då vet du att det du gör är så otroligt viktigt och att det gör skillnad. Jag blir väldigt rörd av det. I går fick vi blommor från 25 tidigare offer för övergrepp där de skrev: "Ge aldrig upp", säger Hilde Reikrås till norska TV2 och fortsätter:

– De senaste dagarna har jag haft känslorna lite på utsidan, glad över framgången, och jag har gråtit en skvätt.

Hilde Reikrås. Foto: TV2 Norge

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag