Polisen Anette kände en hård duns i ryggen – när hon såg vad som hänt trodde hon knappt sina ögon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

– Det konstigaste som hänt under mina sju år som polis.

Så beskriver polisen Anette som jobbar på Norrmalm i Stockholm händelsen som inträffade under tisdagen. 

På tisdagen var Chiles president Michelle Bachelet på statsbesök i Stockholm. Ett stort antal poliser kallades in för att bevaka besöket och kortegen genom delar av staden. 

Vid vattnet nära Kungsträdgården stod Anette tillsammans med ett antal kolleger. Presidenten hade passerat och de stod och pratade med folk på platsen. Plötsligt kände Anette ett slag i ryggen. 

– Det kändes som en duns, rakt i ryggen, som gjorde ont. Min första tanke var att det var en kompis som gjort något så jag vände mig om men det stod ingen där. Min andra tanke var att någon hade kastat ett föremål så jag började titta mig omkring.

Fiskmåsens byte

På marken en bit från Anette låg en fisk. 

– Den låg där på marken och jag började fundera på vem som kastat den. Samtidigt såg vi att det cirkulerade fåglar och människor runtomkring kom fram och sa att det måste ha varit en fågel som tappat den. 

Det verkar alltså ha varit en fiskmås som fångat den lille firren och sedan blivit av med bytet, som i stället för att bli fågelmat träffade Anette. Fisken, som var cirka två decimeter lång, levde fortfarande och efter att ha fotograferat den kastade polisen tillbaka den i vattnet. 

"Kändes som en smäll"

– Den var vid liv och hoppade i vattnet. Jag tog bilden för jag tänkte: "Det här måste jag fota berätta om till kollegorna senare", säger Anette.

Kanske var det till och med Anette som räddade fisken från en säker död. Priset blev viss smärta och en liten rodnad på ryggen. 

– Det kändes precis som att jag fått en smäll. När jag senare bytte om efter passet var det en decimeters rodnad vid den punkten, men det är inget som är kvar nu. 

Den udda händelsen berättades först på Polisen Norrmalms Facebook-sida. På mindre än ett dygn har bilden delats och gillats över 1 000 gånger.