Camila Castello och Akahi Ricardo. Foto: Instagram
Camila Castello och Akahi Ricardo.  Foto: Instagram

Paret påstår att de inte ätit på tre år – säger att de lever på ”universums energi”

Publicerad

Camila Castello och Akahi Ricardo påstår att de gick tre år utan mat. 

De kallar sig för ”Breatharians” och säger att de lever av universums och sin egen energi, skriver Independent

Men deras påståenden står långt ifrån oemotsagda. 

Paret, 34 och 36 år gamla, bor i både Kalifornien och i Ecuador. Deras osannolika påståenden har fått många att haja till, men de står fast vid sin historia.

– Jag och Akahi åt ingenting på tre år. Nu äter vi ibland om vi är i en social situation eller helt enkelt vill känna smaken av en frukt, säger Camila Castello. 

Camila, som säger att de båda har glömt bort hur det känns att vara hungriga, påstår även att hon endast åt fem gånger genom hela sin graviditet. 

https://www.instagram.com/p/BQzaZZijx85/?taken-by=camipranicwoman

Nu äter de cirka tre gånger i veckan. Camila och Akahi säger att de i övrigt lever på ”energi som existerar i universum och i dem själva” och att de oavbrutet får vad de kallar ”kosmisk näring”. 

– Människor kan enkelt leva utan mat så länge de är sammankopplade med den energi som finns i luften, säger Camila Castello. 

Få personer skulle hålla med om detta, och paret har ifrågasatts i sociala medier. Deras påståenden går även tvärtemot etablerad forskning som sedan länge slagit fast att en sund och balanserad diet är viktig och nödvändig för att bibehålla en god hälsa. 

Att inte äta kan dessutom vara direkt livsfarligt, och mat är väldigt viktigt för en person som är gravid. 

Enligt såväl hälso- som livsmedelsmyndigheter världen över ska man äta en balanserad kost av frukt, grönsaker, stärkelserika livsmedel, protein, omättade fetter och mejeriprodukter eller liknande alternativ.

https://www.instagram.com/p/BABaO6cgDev/?taken-by=camipranicwoman

Men paret står på sig. De upptäckte ”Breatharianism” år 2008. Då gick de från vegeterianer till veganer, vidare till frukterianer, innan de tog steget att bli ”lufterianer”. 

Camila funderade på att ändra sin kosthållning när hon blev gravid, men då hon aldrig blev hungrig fortsatte hon. 

Nu har paret två barn, en femårig son och en tvåårig dotter. De har inte påtvingat sin livsstil på barnen.

– Vi skulle aldrig försöka ändra på barnen och vi låter dem äta vad de vill – oavsett om det rör sig om pizza, grönsaker eller glass, säger Akahi Ricardo. 

Fördelen med dieten är att de sparar mer pengar. De hävdar också att de blivit mer känslomässigt stabila och att de sällan blir sjuka. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag