Paret hade 183 hundar hemma – rummet var fyllt av avföring

Publicerad

183 yorkshireterries levde i ett mörkt rum – bland skräp, möss och avföring. 

När polisen kom till platsen tvingades de bära masker på grund av den starka lukten. 

Nu döms paret för djurplågeri.

Christine Calvert, 62, och Mark Vattimo, 72, från Poway i Kalifornien, har arresterats efter att man funnit 183 yorkshireterriers i deras hem, skriver Los Angeles Times

Bilderna inifrån det mörka rummet i det äldre parets hem visar på total misär. 

När hundarna hittades tidigare i år var de i mycket allvarligt skick. Deras päls var hoptovad, och många hade drabbats av öroninfektion, löss och håravfall. 

Hundarna var i mycket dåligt skick när de räddades.

Utöver skräp och möss täcktes golvet av avföring och urin. Lukten var så stark att polisen tvingades att ha på sig masker. 

Nu döms paret för djurplågeri. 

Mark Vattimo och Christine Calvert.

Fått ny familj

Enligt Svenska Kennelklubben är yorkshireterriern är en pigg, alert och orädd hund. Den är väldigt nyfiken och gillar att vara aktiv. Men som alla hundar behöver den uppfostran för att må bra. 

Rasens långa päls kräver en genomborstning minst varannan dag, och ett bad varannan till var tredje vecka. 

Paret stod till en början åtalade för 10 olika punkter av djurplågeri, och riskerade fängelse. Men efter att de gick med på skyddstillsyn i tre år och gav bort sin husbil till en djurrättsorganisation, fick de sänkt straff. 

Paret förlorade även rätten till att äga ett husdjur. 

Nu har hundarna fått ett bra liv.

För de 183 yorkshireterrierna ser framtiden dock ljusare ut. De har alla fått nya hem och familjer. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag