Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Paret fick nog av grannarnas skällande hundar – nu tvingas djuren genomgå olagligt ingrepp

De sex hundarna bor på en gård i södra Oregon där de jobbar med att vakta fåren.
Foto: Facebook/Privat
Hunden Gibbs är en av mastifferna som nu kan tvingas genomgå det kontroversiella ingreppet.
Foto: Facebook/Privat

Efter flera år av oupphörligt skällande fick paret nog av grannarnas hundar och gick till domstol.

Trots ett miljonskadestånd var de inte nöjda – nu tvingas hundägarna kapa hundarnas stämband.

Ett ingrepp som är olagligt i Sverige och stora delar av världen.

– Beslutet kom som en absolut chock för oss, säger Scott Beckstead, talesperson vid djurrättsorganisationen Humane Society.

Åtalet var en sista utväg, hävdar grannarna som gick till domstol när de inte längre klarade av grannparets ständigt skällande hundar.

Debra och Dale Krein, boende på en gård i de södra delarna av delstaten Oregon i USA, hade bott grannar med de sex tibetanska- och pyreneiska mastifferna i nästan 20 år innan de till slut fick igenom det kontroversiella domstolsbeslutet, skriver lokaltidningen The Oregonian.

Enligt paret ska det olidliga skällandet ha börjat redan 2002. Tio år senare stämde de hundägarna – Karen Szewc och John Updegraff – för första gången, visar domstolsprotokollen. 

De sex mastifferna bor på en gård i södra Oregon i USA.
Foto: Facebook/Privat

De hävdade att hundarna väckte dem redan klockan fem på morgonen – och tog med sig ljudinspelningar för att bevisa oljudet. 

De påstod också att skällandet fick deras barn att hata att komma hem från skolan om dagarna, och att de ständigt tvingades höja volymen för att kunna titta på tv. 

Grannarna fick miljonskadestånd – men nöjde sig inte där

Efter en fyra dagar lång domstolsförhandling i april 2015 beslutades det att hundägarna skulle betala ett skadestånd på hela 238 000 dollar – motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Men grannarna nöjde sig inte där. 

Paret hävdade att trots skadeståndet skulle kompensera för deras långa lidande hindrade det inte problemet med de skällande hundarna från att fortsätta.

Hunden Mira är en av hundarna som nu kan tvingas genomgå det kontroversiella ingreppet.
Foto: Facebook/Privat

Därför har domstolen nu beslutat att hundarna måste opereras. 

De sex mastifferna ska alltså skickas till en veterinär som genomför ett särskilt kirurgiskt ingrepp på hundarnas stämband för att permanent minska volymen av deras läten.

Ingreppet debarking är olagligt i Sverige

Det kontroversiella ingreppet, som också kallas för "debarking", är olagligt i Sverige och flera europeiska länder. Det finns flera risker med ingreppet, bland annat infektioner och smärta. Det finns också risk att den borttagna stämbandsvävnaden växer tillbaka eller att  ärrvävnaden blockerar halsen.

Djurrättsgrupper har länge kämpat för att ingreppet ska förbjudas även i USA. Det ovanliga domstolsbeslutet har fördömts av den amerikanska djurrättsorganisationen Humane Society, som kallar ingreppet för djurplågeri.

– Beslutet kom som en absolut chock för oss, säger Scott Beckstead, talesperson för organisationens kontor i Oregon, till nyhetsbyrån Reuters.

Pågår namninsamling för att stoppa beslutet

Det är i nuläget okänt om hundägarna kommer att överklaga domen. Hundarnas matte Karen Szewc menar att hon inte kan driva sin gård utan hundarna – och deras välfungerande stämband.

– Hundarna är mina anställda. Vi har inte hundarna för att plåga grannarna, utan för att skydda våra får, säger hon till The Oregonian.

Det ovanliga domstolsbeslutet har fördömts av den amerikanska djurrättsorganisationen Humane Society, som kallar ingreppet för djurplågeri.
Foto: Facebook/Privat

Karen säger att hon inte vet vad hon ska göra – men på Facebook har hon delat en namninsamling för att stoppa beslutet.

Grannarna Debra och Dale Kreins är enligt deras advokat Mike Franell dock nöjda med domen.

– Mina klienter har lidit i över 10 år av ständigt skällande, säger han till Reuters.