Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappans smarta idé i barnvagnen – uppfinningen för alla föräldrar i storstan

Foto: Colourbox, Reuters.
Foto: Colourbox.

Är du orolig för att ditt barn andas in smutsig och förorenad luft? 

När Yosi Romano blev pappa till sitt första barn bestämde han sig för att uppfinna en lösning på problemet. 

För tre år sedan blev Yosi Romano pappa till sitt första barn. När han gick ut med barnet i barnvagnen i London blev han orolig för alla utsläpp som dottern andades in, skriver Huffington Post

– Jag märkte att hon i princip var på samma nivå som fordonens utsläpp och andades in alla ångor.

Romano började undersöka saken och upptäckte att över 570 000 barn under fem år välden över dör av luftföroreningar varje år. Han bestämde sig då för att försöka uppfinna någonting för att förebygga dessa dödsfall. 

Tre år senare har han nu en färdig produkt: ”Brizi baby”.

Yosi Romano är mannen bakom Brizi baby.
Foto: Reuters.

Rengör luften som barnet andas in

Brizi baby är en luftrengörare som omsluter barnet när det sitter i barnvagnen eller i ett säte. Sensorer känner av när luften når farliga nivåer av föroreningar och börjar då att filtrera och rengöra luften som når barnets inandning. 

Var tionde sekund släpper rengöraren ut 1,5 liter rengjord luft och all data levereras till en app i föräldrarnas telefon. På så vis kan de alltid ha koll på hur ren luften är omkring och hur mycket rengöraren reducerar luftföroreningen. Föräldrarna kan då upptäcka olika zoner där föroreningen är värre och undvika att befinna sig där. 

Brizi baby omsluter barnet och renar luften som det andas in.
Foto: Reuters.

Väl mottagen av forskare 

Produkten har blivit väl mottagen av professor Prashant Kumar, grundare och vd för ”Global Centre for Clean Air Research.”

– När vi har testat Brizi baby reducerar den luftföroreningen med minst 49 procent och skapar en mycket renare andnings-zon för barn som sitter i barnvagn, säger Kumar. 

Men den kan rengöra luften mer än så. 

– När vi testade produkten bredvid fordon på tomgång, reducerades föroreningen med upp till 80 procent. 

I veckan har Romano startat en kampanj för att samla in 105 000 pund, vilket är strax över 900 000 kronor för att kunna börja producera produkten i stor skala, så att alla föräldrar kan köpa luftrengöraren.

– Barnen är vår framtid och vi måste skydda dem till vilket pris som helst, säger Romano.