Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya studien avslöjar: Din hund förstår faktiskt vad du säger

mikkel bigandt labrador and golden retriever dog outdoors on grass field on a sunny spring day.Foto: Mikkel Bigandt / BIGANDT.COM

Tror du att det inte spelar någon roll vilka ord du använder när du pratar med hundar? En revolutionerande studie har nu visat att de faktiskt förstår vad du säger.

Det är redan känt att hundar har en förmåga att lära sig grammatik, matcha hundratals saker med rätt ord, och både förstå och följa uppmaningar från människor.

Men en alldeles ny studie från Ungern visar att hundar är mer lika oss än vad vi tidigare trott.

  1. Forskarna rekryterade 13 hundar från olika hem – främst Golden retrivers och Border collies – och mätte hjärnaktiviteten i en scanner.


    Resultatet visar att hundar använder exakt samma område i hjärnan människor när de kommer i kontakt med språk. Dessutom kunde forskarna se att hundar inte bara förstår tonen vi använder när vi säger något, men även innerbörden av vissa ord. Som ett exempel: om du har en glad ton när du säger att ni ska åka till veterinären, så kan din hund ändå se igenom dig och känna sig orolig över besöket.


  2. Studien visar även att hundars belöningscentrum - som stimuleras av lustfyllda saker som smekning, mat och sex - aktiveras när de får höra uppmuntrande ord i en positiv ton.


    Så ifall du vill göra din hund extra lycklig: kom ihåg att inte bara en positiv ton är viktig, utan att även ordet du säger har stor betydelse! För hon kommer att förstå dig.