Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu kan ni sluta tjafsa – därför ser ni olika färger på den där klänningen

Blå och svart eller guld och vit. Det är den viktigaste frågan på nätet i dag.

Här är anledningen till att alla i dina flöden bråkar om vilka fäger ni ser.

 1. Ja, klänningen är egentligen blå och svart

  Allt handlar egentligen om hur våra ögon och hjärnor har utvecklats genom generationer för att kunna uppfatta färger i en värld som är upplyst av solen.
 2. Allt hänger på hur din hjärna kompenserar för solljuset i bilden  Så här funkar det: Dagsljus påverkar hur vi uppfattar färger, men vår hjärna har under årtusendena lärt sig att kompensera så att vi ser föremål i "rätt" färg även trots att ljuset ibland lurar oss.
  Men i det här fallet har färgerna hamnat precis i ett mellanläge. Neuroforskaren Jay Neitz vid University of Washington säger till Wired att det här är ett fall där de individuella skillnaderna i hur färgerna uppfattas är extrema.
  – Ett av de största jag sett, säger han (som ser vitt och guld på bilden).
  Forskarkollegan Bevil Conway vid Wellesley College förklarar:
  – Det som händer är att din hjärna försöker sålla bort den förvrängning av färgerna som dagsljuset skapar. Antingen försöker hjärnan kompensera bort det blåa, och då ser du vitt och guld, eller så kompenseras guldfärgen bort och då ser du blått och svart.

 3. Men så här är det: Den som ser vitt och guld har tokfel

  Det här är nämligen de färger som klänningen finns i – och som ni ser – den finns inte i vitt och guld.
 4. Behöver nån övertygas? Skicka listan!

 5. Vill du läsa mer? Här förklarar en svensk professor