Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mamman: "Min 18 månader gamla dotter är allergisk mot vatten"

Mamma Brittany berättar nu om dotterns sjukdom. Foto: Privat
"Det är förödande för Ivy", säger mamma Brittany om dotterns sjukdom. Foto: Privat

Hon får inte bli varm, för då svettas hon.

Och hon kan inte längre ta långa bad, något som hon alltid har älskat.

Nu står det klart att familjens 18 månader gamla dotter är allergisk mot vatten.

Ivy Lynn Angerman är bara 18 månader gammal och enligt läkarna kan hon vara den yngsta som någonsin har diagnostiserats med sjukdomen aquagenic urticaria.

Sjukdomen innebär att Ivy får en allergisk reaktion så fort hon kommer i kontakt med vatten – och det kan räcka med bara 15 sekunder innan kroppen påverkas.

Reaktionerna kan innebära såväl utslag som feber, men framför allt smärta.

Sjukdomen är ovanlig och under 100 personer har diagnosticerats i hela världen.

Och lilla Ivy kan alltså vara den yngsta.

Ivy är allergisk mot vatten.

Får inte svettas

Läkare har sedan tidigare skrivit ut antihistamintabletter (allergimedicin) till den 18 månader gamla flickan, och de har även uppmanat familjen att enbart använda renat vatten. 

De har fått tydliga instruktioner för hur deras hem och hushåll måste fungera för att underlätta för dottern.

Ett problem är att sjukdomen även gäller svett och urin och om och när detta kommer i kontakt med huden. Däremot påverkas inte kroppen om Ivy dricker vatten.

Nu berättar mamma Brittany Angerman i en intervju med Indy100 att de fruktar att den lilla flickans tillstånd kan försämras, vilket gör henne än mer känslig.

De har startat en insamling för att ha råd med vidare vård och undersökningar.

Måste vara beredda på allt

Mamma Brittany berättar att de först upptäckte att dottern fick allergiska utslag. Men de visste inte varför. Därför var familjen och läkarna till slut tvungna att köra uteslutningsmetoden.

De gjorde sig av med tvål, schampo och annat. Men utslagen kom ändå. De testade då att bada i olika typer av vatten, i olika typer av vattensystem, och till och med i andra städer, men allergin fortsatte.

– Vi fick mer eller mindre utesluta alla yttre faktorer tills vi bara hade vatten kvar som orsak till hennes allergiska reaktioner, säger mamman i en intervju med Indy100.

– Vi måste hela tiden vara medvetna om saker som kan trigga reaktionerna. Vi måste vara förberedda på alla typer av väder eftersom hon får reaktioner om det är varmt och hon svettas, eller om vi skulle fastna utomhus i regnet, fortsätter mamma Brittany.

Ivy beskrivs som en glad flicka som egentligen älskar att bada. Foto: Privat

Älskar vatten egentligen

När Ivy ska bada måste hon ta mediciner ett par timmar innan det är dags.

– Och när hon sover får hon inte vara för varm, och om hon kissar i blöjan måste den bytas direkt, berättar mamma Brittany vidare för Indy100.

Allergin mot vatten har påverkat familjens, och Ivys, liv mycket.

– Ivy älskar att vara i vattnet, hon fullständigt älskar det, så för henne är det här förödande. Hon är så pass ung att hon inte förstår varför hon måste bada så kort tid eller varför det gör så ont att bada. Det gör henne väldigt förvirrad, säger mamman till Indy100, och fortsätter:

– Hon gick från att bada dagligen till att bara kunna ta två korta bad per vecka och hon förstår inte varför.

Oroliga men också hoppfulla

Familjen fruktar att tillståndet kan bli värre med tiden, samtidigt som de hoppas på ett genombrott som ska förenkla vardagen för dottern.

En tuff tid för mamma och pappa.

– Det är väldigt tufft att, som mamma, se sitt barn ha ont. Det blir något som du alltid tänker på och ingen förälder vill se sitt barn ha ont. Vi är hoppfulla inför framtiden och kommer att göra så mycket vi kan för att hjälpa lilla Ivy att leva så glatt och behagligt som möjligt, säger mamma Brittany till Indy100.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!