Rhianne Statom-Barnett, 30, dog efter att ha drabbats av en högst ovanlig sjukdom. Foto: Rhianne Statom-Barnett/FacebookRhianne Statom-Barnett, 30, dog efter att ha drabbats av en högst ovanlig sjukdom. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook
Rhianne Statom-Barnett, 30, dog efter att ha drabbats av en högst ovanlig sjukdom. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook
Hon ska enligt läkaren ha vägrat ta antibiotika, eftersom hon inte ville att hennes son skulle drabbas. Foto: Rhianne Statom-Barnett/FacebookHon ska enligt läkaren ha vägrat ta antibiotika, eftersom hon inte ville att hennes son skulle drabbas. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook
Hon ska enligt läkaren ha vägrat ta antibiotika, eftersom hon inte ville att hennes son skulle drabbas.  Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook
Rhianne Statom-Barnett blev 30 år. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook.Rhianne Statom-Barnett blev 30 år. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook.
Rhianne Statom-Barnett blev 30 år.  Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook.

Mamman dog efter ovanlig sjukdom – vägrade ta mediciner för att sonen inte skulle ta skada

Publicerad

Trots smärtor i örat vägrade Rhianne Statom-Barnett, 30, att ta antibiotika.

Anledningen var att hon var rädd att hennes son skulle ta skada. 

Nu är hon död – efter att ha drabbats av en högst ovanligt sjukdom, rapporterar Daily Mirror.

Rhianne Statom-Barnett, 30, var engelskalärare på St Helens College i England. I december 2015 fick hon sin första son tillsammans med partnern Ross Norman. 

I mars året därpå började hon känna smärtor i ena örat. 

– Jag fick ett meddelande från henne den 27 mars där hon berättade att hon mådde dåligt. Hon sa att hon hade huvudvärk och ont i örat. Hon hade skickat i väg Ross för att köpa Alvedon, berättade hennes mamma Beverly i samband med utredningen enligt Daily Mirror.

Rhianne Statom-Barnett, 30. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook

Vägrade ta medicin – ville inte skada sonen

Samtidigt bokade hon en tid på vårdcentralen och när hon väl undersöktes upptäckte läkaren blod och vätska inne i örat. 

Enligt Beverly sa läkaren att hon fått en infektion men att ingen medicin skrevs ut. Läkaren hävdar å sin sida att han erbjöd antibiotika, men att Rhianne vägrade. 

– Hon ville inte att det skulle påverka hennes son i och med att hon ammade. Jag sa till henne att om det förvärrades skulle hon komma tillbaka direkt eller åka till akuten, säger hennes läkare Matthew Jones. 

Tillståndet skulle också bli värre – efter att Rhianne Statom-Barnett drabbats av en ovanlig sjukdom. 

Rhianne Statom-Barnett vägrade ta antibiotika, enligt hennes läkare. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook

Drabbades av ovanlig sjukdom – dog

I början av april vaknade Rhiannes mamma av att sonen grät mitt i natten. När hon gick in i sovrummet hittade hon sin dotter medvetslös på golvet. På sjukhuset fick Beverly beskedet att Rhianne var hjärndöd.

– Det var hjärtekrossande, säger Beverly enligt Daily Mirror.

Rhianne Statom-Barnett, 30, drabbades av mastoidit. Foto: Rhianne Statom-Barnett/Facebook

Rhianne hade drabbats av den ovanliga infektionen mastoidit vilket senare utvecklades till hjärnhinneinflammation. 

– Fyra av 10 000 människor kan drabbas av mastoidit, så det här är otroligt ovanligt, säger läkaren Matthew Jones. 

Lina Joseph utförde obduktionen förklarar:

– När du är gravid så är det lättare för blodet att klumpa ihop och efter graviditeten så löper du en större risk för infektioner. Det här var ren otur och är en väldigt ovanlig komplikation, säger hon enligt Daily Mirror.

 

Mastoidit

I ett fåtal fall av öroninflammation kan infektionen sprida sig vilket orsakar en komplikation. Mastoidit innebär att inflammationen har spridit sig till skallbenet bakom örat och symtomen är kraftig smärta i och bakom örat, feber och utstående öra.

Det är en allvarlig sjukdom och hos små barn kan komplikationen komma innan man ens upptäckt öroninflammationen. 

 

Källa: Vårdguiden

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag