Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Listiga pensionären lurar skjortan av fartdårarna – med en hårfön

Vem hade kunnat tro att man kunde bekämpa fartdårar på det här sättet?Foto: Caters
Jean Brooks arbetar med ett stort leende på läpparna.Foto: Caters
Här slår hon till.Foto: Caters

Jean Brooks, 64, tröttnade på fortkörarna och bestämde sig för att ta saken i egna händer.

Nu imponeras en hel värld av hennes geniala knep – men bakom tilltaget döljer sig en familjetragedi.

– Jag har gjort vägen säker för barnen och fått min sörjande dotter att le. Det är obetalbart, säger pensionären till Nottingham Post.

Det var när hennes svärson dog som 64-åriga Jean Brooks öppnade ett litet kafé i sin trädgård i Hucknall, England. Pengarna går till en organisation som arbetar mot cancer – och det var i samband med den verksamheten som Jean upptäckte att något inte stod rätt till på gatan utanför.

Här lurpassar Jean Brooks på intet ont anande fortkörare.Foto: Caters

Ungdomar på moppe

När Jean Brooks började spendera allt mer tid i kaféet i trädgården lade hon nämligen märke till att traktens ungdomar körde alldeles för fort på gatan utanför.

– Gatan är en huvudled in i bostadsområdet, så det är väldigt trafikerat. Den används också som busshållplats, berättar Jean för Nottingham Post

Hon berättar att traktens fortkörare gör olika farliga manövrar, som till exempel att köra utan händer:

– De kör på sina skotrar och fyrhjulingar för att stila för skoltjejerna.

Jean Brooks berättar att hon en dag lyssnade på BBC Radio Nottingham och att programledarna pratade om ungdomar som körde moppe:

– De frågade om någon hade en lösning och då ringde jag upp. Jag berättade att jag hade löst det – med min hårfön.

Här slår hon till – med en hårfön.Foto: Caters

Tror att det är en fartkamera

64-åriga Jean Brooks står alltså i sin trädgård och rikter sin hårfön mot trafikanter som åker förbi – som i sin tur tror att det är en fartkamera.

– Jag kom ihåg att en vän berättade för mig om något hon hade hört i Frankrike, berättar Jean och fortsätter:

– Någon hade plockat fram sin hårfön och siktade den mot bilar på gatan – som saktade ner. Då bestämde jag mig för att testa det.

Nottingham Post skriver nu att bilar kör saktare på gatan och att även grannsämjan har fått sig ett lyft av pensionärens geniala tilltag. Tidningen skriver att grannar går förbi trädgården med stora leenden och att många bilar på gatan tutar för att visa sin uppskattning.

Setts av miljoner

Efter att Jean Brooks medverkan i radioprogrammet fick hon besök av BBC som gjorde ett TV-inslag om hennes knep. Inslaget blev enormt uppmärksammat – under bara 24 timmar fick det över 12 miljoner visningar.

– En av mina döttrar ringde upp mig och berättade att jag hade blivit viral. Jag tänkte: "Jag har inget virus". Sedan förklarade hon vad hon menade, berättar Jean som inte riktigt hängde med i det ungdomliga internetspråket.

Den gröna bilen utsätts för Jeans skoningslösa hårfön – men faktum är att många i grannskapet uppskattar hennes tilltag.Foto: Caters

Minnen från efterkrigstiden

Nottingham Post skriver att pensionären kämpar för att få tillbaka en gemenskap till området:

– På 50- och 60-talet gjorde människor vad som helst för varandra när vi bearbetade kriget – det är den känslan vi behöver ta tillbaka.

Jean Brooks hoppas på att bidra till att grannsämjan  förbättras – oavsett om det är genom en hårfön eller över en kopp te:

– Jag har gjort vägen säker för barnen och fått min sörjande dotter att le. Det är obetalbart.