Linnéa skrev det perfekta svaret till snuskgubben – nu hyllas hon av tusentals

Publicerad

Linnéa Claeson fick som så många gånger förr ett meddelande i Facebookchatten. En obehaglig man började ragga, och Linnéa svarade på ett alldeles underbart vis. Nu sprids bilden på den humoristiska konversationen som hyllas på flera håll.

24-åriga Linnéa Claeson från Stockholm är van med att få chattmeddelanden från män. Inte sällan är det snuskgubbar som på ett obehagligt och påträngande vis raggar på nätet.

När hon häromdagen satt och pluggade rättshistoria för juridikprogrammet plingade det till i chatten.

Linnéa, som hade en bok av den grekiske filosofen Aristoteles i högsta hugg, fick feeling och svarade.

 • Med inspiration från boken trollade hon upp mannen på läktaren. Mannen, som lär ha blivit paff, blev inte helt oväntat ett riktigt otrevligt svin.
 • Men Linnéa fortsatte sin uppvisning i hur man bemöter ett as. När hon tagit farväl med den episka meningen "styrkekramar till dig" så skärmdumpade hon konversationen och delade den på sitt Instagramkonto "@assholesonline".
 • Old dudes get so grumpy. 👴 #assholesonline

  Ett foto publicerat av Tired of assholes online? (@assholesonline)

  Därifrån fick den ordentlig spridning i sociala medier. På Facebook har flera användare delat bilden vidare, och nu hyllas Linnéas kreativitet.

  – Det är kul att människor är med och delar och skrattar åt det. Samtidigt är det viktigt och bra om humorn bidrar till att ge människor en tankeställare. Många som inte vet om att det här pågår tycker det är helt absurd. Men det finns ju folk som får sådana här meddelanden varje vecka, och det borde alla få höra om. Så mellan alla roliga inlägg och dissar vill jag förmedla vikten av att vi står upp för varandra, säger Linnéa.


 • På Instagramkontot finns runt 250 skärmdumpade konversationer, varav alla utom 20 är Linnéas egna.

  Hon startade kontot för att göra människor medvetna om näthat och trakasserier i sociala medier. 

  – Om man belyser problemet med humor kommer folk skratta åt det men också prata om det. Jag vill att folk ska veta att det här försiggår och att det är utbrett. Det är män från alla möjliga olika bakgrunder i olika åldrar som tar sig rätten att behandla folk illa, säger Linnéa som tror att det här betéende handlar om en grundläggande syn på människor. 

  – Jag tror att det handlar om en kass människosyn i kombination till att man inte inser att det sitter en människa med känslor och tankar på andra sidan. Det blir bara något man objektifierar. För vissa tror jag att det handlar om sex och makt, att man vill vara en person som bestämmer.

  Skärmdumpen som sprids har vållat många reaktioner och hyllningar. De flesta skriver i positiva ordalag, medan andra känner sig provocerade. 

  – Det har verkligen varit mestadels positiv respons, men sen är det ett antal män som blivit irriterade, men det var ju inte direkt jätteoväntat, säger Linnéa. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag