Kameran fångar Linda Törner när hon faller. Foto: Privat.Kameran fångar Linda Törner när hon faller. Foto: Privat.
Kameran fångar Linda Törner när hon faller. Foto: Privat.
Linda är en van fjällvandrare. Foto: Privat.Linda är en van fjällvandrare. Foto: Privat.
Linda är en van fjällvandrare. Foto: Privat.

Linda aktiverade självutlösaren – plötsligt lossnar stenen hon står på

Publicerad

På toppen av berget satte Linda kameran på en sten och aktiverade självutlösaren.

När hon satte ned foten på en sten lossnar den och rullar nerför berget.

Kameran fångade fallet på en bild som får det att hisna i magen på alla som ser den.

Linda Törners fjällvandring höll på att sluta i katastrof under fredagen. Händelsen var Romsdals Budstikke först att skriva om. 

Hon klarade sig med livet i behåll och fick en spektakulär bild som minne.

Linda kommer från Linköping men bor nu i Porsgrunn, södra Norge. Den 39-åriga svenskan är en van fjällvandrare och bekväm med att vara ensam på fjället.

Genom jobbet som sjuksköterska brukar hon vara i norska Vestlandet – och då tar hon ofta tillfället i akt att vandra i bergen.

Linda är trygg på egen hand i fjällenFoto: Privat

Samtalar om andra som dött

Under fredagseftermiddagen var det vackert väder och hon bestämde sig för att bestiga det 1.452 meter höga fjället Innerdalstårnet – trots att ingen av hennes vänner kunde göra henne sällskap den dagen.

Hon passerade flera som var på väg ner för fjället och när hon nådde toppen var det bara två andra kvinnor – en mor och en dotter där. 

De sitter och pratar om att det är många som dött i de norska fjällen under de senaste åren. 

– Många har ramlat och vi tänker att det är ofta det beror på att de tagit bilder för sociala medier – och jag gillar själv fotografering och tar gärna bilder, säger Linda.

Foto: Privat

Stenen lossnar: "Jag föll"

När mamman och dottern gått ner bestämde sig Linda för att ta en bild på fjällmassivet. Hon riggade upp kameran på en sten och aktiverade självutlösaren. Sedan gick bort till en sten några meter bort för att vara med på bilden.

– Så fort jag ställde mig på den här stenen så lossnade den, säger hon. 

– Jag föll kanske två meter ner och höll på att få den här stenen över mig, säger hon.

Stenen lossnar. Foto: Privat.

"Tänkte omedelbart på mamman och dottern"

Ett par stenar dundrade nerför branten men Linda klarade sig med ett par mindre skador då hon slog i ryggen, svanskotan och skrapade upp benet.

– Det första som slog mig var att stenen skulle träffa någon nedanför fjället, jag tänkte omedelbart på mamman och dottern, säger hon.

– Jag tänkte mycket på det och skämdes över det, så det gick några dagar innan jag la ut det på Facebook, säger hon.

Linda klarade sig med lättare skador. Foto: Privat

Uppmaningen till andra fjällvandrare

Hon har inte blivit avskräckt från att fjällvandra men har fått en påminnelse om att man måste vara försiktig, säger hon.

Hon har nu lagt upp bilden på sociala medier tillsammans med en uppmaning till andra fjällvandrare om att vara försiktig och att inte vara ensam på fjället.

– Jag tycker inte att man ska behöva sluta ta bilder men man bör tänka på var man sätter fötterna och att man inte går för nära kanten. Det kan ju bli minst lika spektakulärt som det jag råkade ut för.

Bilden har nu snappats upp av norska medier och fått spridning i sociala medier. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag