Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leif GW:s profetia: Hade alla rätt om politiska kaoset – en månad före valet

Den 10 augusti förutspådde Leif GW Persson exakt det som nu händer i svensk politik. Professorns profetia om det politiska kaoset kom alltså att slå in. Ja, så när som på att SD snodde lite fler väljare från Moderaterna än vad han trodde – och nyvalet är inte utlyst än.

Profetian kom i en krönika som publicerades i Expressen med rubriken "Trött på valet? Jag vet hur det gick". Här nedan följer spådomarna i punktform.

 1. 1. Alla riksdagspartierna blir kvar i riksdagen

  Foto: Jens L'Estrade

  ”Samtliga åtta riksdagspartier lyckades således klara den sista spärren och säkra ännu en mandatperiod. Låt vara att det satt långt inne för både Centern och Kristdemokraterna.”
 2. 2. FI klarar inte fyraprocentspärren trots ett bra val

  Foto: Olle Sporrong

  "För fru Schyman och hennes väninnor gick det tyvärr inte lika bra. Några förargliga tiondelar som saknades, åtskilliga belåtna suckar som drogs bland rödgröna, allierade och vanliga missnöjda så fort tv-kameror och mikrofoner hade stängts av."
 3. 3. Han var lite för snäll mot Moderaterna och lite för snål mot SD

  Bäst gick det för Socialdemokraterna som fick 30 procent av rösterna - vilket samtidigt var sämre än väntat - medan den så kallade "Borg-Branting-effekten" gjorde att Moderaterna klarade sig bättre än i opinionsmätningarna och slutade på dryga 26 procent. De återstående sex partierna landade enligt förväntan på mellan 4 och 9 procent och är det någon som vill ha de exakta procentsatserna så är det bara att ni kontaktar mig på min mejladress.
  Foto: Henrik Montgomery / Scanpix


 4. 4. Mandaten satt rätt okej, lite för lågt på SD bara

  Foto: Anders Wiklund / Tt

  "När man väl räknat färdigt visade det sig att riksdagens 349 mandat fördelade sig enligt följande: 169 mandat till de rödgröna, 148 till Alliansen och 32 till Sverigedemokraterna och ett onekligen spännande politiskt läge."
 5. 5. Han visste exakt hur regeringsdiskussionerna skulle gå

  Foto: Ylwa Yngvesson

  "Särskilt som såväl rödgröna som allierade redan innan man räknat färdigt gjorde klart att ingen av dem avsåg att ens med tång ta i vågmästare Åkesson och hans kamrater. Något som samtidigt inte verkade bekymra dem särskilt. Synnerligen belåtna och inte det minsta missnöjda, faktisk, trots den av de närmast sörjande tillskrivna och enda grunden för deras politiska gärning."
 6. 6. Och till sist så blev det nyval, även om det inte var Åkesson som frontade SD:s utspel

  Foto: Pontus Lundahl / Tt

  "Vad hände sedan, då, undrar kanske den nyfikne, och eftersom det var ett mycket utdraget varsel - där mina fäktande lemmar när jag väl vaknade hade vallat ihop lakanet till en svettig sträng i mitten av sängen - så kan jag ge svar även på det. Nu utbryter nämligen "ett liv och ett kiv" som tidigare aldrig har skådats i vår moderna politiska historia och när så unge Åkesson till sist träder fram och erbjuder sig att "i detta skarpa läge för vårt älskade fosterland själv ta ansvaret för att bilda regering" så kan alla de andra till sist enas om att utlysa ett nyval redan efter nyår.
  Äntligen lugn och ro och politisk enighet enligt den nya svenska modellen."
 7. 7. Så Leif, vad säger du om det?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!