Leif GW:s profetia: Hade alla rätt om politiska kaoset – en månad före valet

Publicerad

Den 10 augusti förutspådde Leif GW Persson exakt det som nu händer i svensk politik. Professorns profetia om det politiska kaoset kom alltså att slå in. Ja, så när som på att SD snodde lite fler väljare från Moderaterna än vad han trodde – och nyvalet är inte utlyst än.

Profetian kom i en krönika som publicerades i Expressen med rubriken "Trött på valet? Jag vet hur det gick". Här nedan följer spådomarna i punktform.

 • 1. Alla riksdagspartierna blir kvar i riksdagen

  Foto: Jens L'Estrade

  ”Samtliga åtta riksdagspartier lyckades således klara den sista spärren och säkra ännu en mandatperiod. Låt vara att det satt långt inne för både Centern och Kristdemokraterna.”
 • 2. FI klarar inte fyraprocentspärren trots ett bra val

  Foto: Olle Sporrong

  "För fru Schyman och hennes väninnor gick det tyvärr inte lika bra. Några förargliga tiondelar som saknades, åtskilliga belåtna suckar som drogs bland rödgröna, allierade och vanliga missnöjda så fort tv-kameror och mikrofoner hade stängts av."
 • 3. Han var lite för snäll mot Moderaterna och lite för snål mot SD

  Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
  Bäst gick det för Socialdemokraterna som fick 30 procent av rösterna - vilket samtidigt var sämre än väntat - medan den så kallade "Borg-Branting-effekten" gjorde att Moderaterna klarade sig bättre än i opinionsmätningarna och slutade på dryga 26 procent. De återstående sex partierna landade enligt förväntan på mellan 4 och 9 procent och är det någon som vill ha de exakta procentsatserna så är det bara att ni kontaktar mig på min mejladress.


 • 4. Mandaten satt rätt okej, lite för lågt på SD bara

  Foto: Anders Wiklund / Tt

  "När man väl räknat färdigt visade det sig att riksdagens 349 mandat fördelade sig enligt följande: 169 mandat till de rödgröna, 148 till Alliansen och 32 till Sverigedemokraterna och ett onekligen spännande politiskt läge."
 • 5. Han visste exakt hur regeringsdiskussionerna skulle gå

  Foto: Ylwa Yngvesson

  "Särskilt som såväl rödgröna som allierade redan innan man räknat färdigt gjorde klart att ingen av dem avsåg att ens med tång ta i vågmästare Åkesson och hans kamrater. Något som samtidigt inte verkade bekymra dem särskilt. Synnerligen belåtna och inte det minsta missnöjda, faktisk, trots den av de närmast sörjande tillskrivna och enda grunden för deras politiska gärning."
 • 6. Och till sist så blev det nyval, även om det inte var Åkesson som frontade SD:s utspel

  Foto: Pontus Lundahl / Tt

  "Vad hände sedan, då, undrar kanske den nyfikne, och eftersom det var ett mycket utdraget varsel - där mina fäktande lemmar när jag väl vaknade hade vallat ihop lakanet till en svettig sträng i mitten av sängen - så kan jag ge svar även på det. Nu utbryter nämligen "ett liv och ett kiv" som tidigare aldrig har skådats i vår moderna politiska historia och när så unge Åkesson till sist träder fram och erbjuder sig att "i detta skarpa läge för vårt älskade fosterland själv ta ansvaret för att bilda regering" så kan alla de andra till sist enas om att utlysa ett nyval redan efter nyår.
  Äntligen lugn och ro och politisk enighet enligt den nya svenska modellen."
 • 7. Så Leif, vad säger du om det?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag