Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lars Lindström: Årets 7 sjukaste SD-citat

KRÖNIKA: Som vanligt har Sverigedemokrater på olika nivåer utmärkt sig även detta år.

Här är de sju sjukaste SD-citaten som exponerades under 2015.

 1. 1. SD om flyktingar: "Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!"

  Foto: Skärmdump Twitter
  Gunilla Schmidt, ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Åstorp och nämndeman i Helsingborgs tingsrätt, uppmanade på Facebook i september till avskjutning av flyktingar som vill ta sig till Sverige. På kritik för inlägget svarade hon: "Du måste vara extremt dum i huvudet". Senare bad hon alla om ursäkt och skyllde på "tillfällig sinnesförvirring". Hon lämnade en månad senare SD, men sitter kvar i kommunfullmäktige, och vem som egentligen är dum i huvudet är upp till var och en att avgöra.
 2. 2. SD om tiggare: "Det finns ju de som skär av armar och ben på barnen för att de ska tigga bättre, och de som trycker in ögonen på dem."

  Foto: Sydöstran
  Christopher Larsson, gruppledare och ordförande för SD i Karlskrona, analyserade tiggarfrågan i Karlskrona kommunfullmäktige i september 2015. Efteråt pudlade han: han menade inte tiggare i Sverige, utan tiggare i Indien. Christopher Larsson sitter kvar som SD-ordförande och åker nu runt bland Sverigedemokrater i Blekinge för att lära ut korrekt uppförande på sociala medier! "Det behövs verkligen", säger han till Sydöstran, och då måste man faktiskt hålla med honom.
 3. 3. SD om kvinnor: ”Dagens kvinnofrigörelse (horifiering) är en styggelse i moder jords ögon, den syftar enbart till att legitimera horbeteende där kvinnor dricker sprit som män, horar runt som män och nu gud förbjude kan avliva små barn för att det inte passar just nu etcetera. Såna slynor förtjänar att själv ha blivit aborterade.”

  Foto: Expressen
  SD-juristen Joel Ankar, medarbetare till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) i Bryssel, har en extremt kvinnofientlig ton när han skriver anonymt på Flashback. Han kallar också professor Jerzy Sarnecki för judesvin och försvarar apartheid. Detta avslöjades av Aftonbladet och Researchgruppen i februari. Joel Ankar omplacerades till en administrativ roll på SD-kansliet i Bryssel. Han är nu åter i blåsväder: han anklagas för att ha kallat en politisk rådgivare i EU-parlamentet för "Untermensch". Ett begrepp som nazisterna använde för "underlägsna" raser. Därmed blottläggs än en gång SD:s nazistiska förflutna.
 4. 4. SD om Sveriges snara framtid: "Detta är bara början. Innan 2018 har vi inbördeskrig, massmord och IS i varenda stad."

  Foto: Facebook
  Anneli Jakobsson, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Vimmerby, skrev på Facebook i augusti om sin dystopiska framtidsvision. Hon stod efteråt fast vid sina ord, och kräver på Facebook att statsminister Stefan Löven "borde dömas dels för landsförräderi, dels för medhjälp till alla mord som har skett". När Dagens Vimmerby pekade på att det dödliga våldet i Sverige sjunker över tid, enligt statistik från Brå, svarade hon: "Det här är mina känslor och det jag är rädd för." Att övertyga statistikskeptiker är aldrig någon lätt uppgift.
 5. 5. SD om svenskarna: "Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli, alla har ju inte avlat 8:dels mulatter."

  Barbro Johansson, SD-politiker och förtroendevald domare i förvaltningsrätten i Göteborg (samt en av landets fyra migrationsdomstolar) skrev så på hatsajten Fria Tider, vilket Expressen avslöjade i mars. Avslöjandet omfattade flera nämndemän, alltså förtroendevalda domare, som skrivit rasistiska, hatiska eller fördomsfulla kommentarer anonymt på hatsajter. Några månader senare lämnade Barbro Johansson sina politiska uppdrag, och hennes möjlighet att använda sin rasistiska människosyn i migrationsdomstolen upphörde.
 6. 6. SD om cancer: "Nu har vi alltså: folk som riskerar cancer pga invandringen... #VadVarDetViSa"

  Foto: Twitter
  Kenth Ekeroth, riksdagsledamot (SD), chockar forskningen genom att i ett inlägg på Twitter den 8 december fastslå att invandringen orsakar cancer. Inte nog med det, han lägger till hashtaggen #VadVarDetViSa, och jag letar förtvivlat i SD:s partiprogram ända till det första från 1989, men hittar inget om orsakerna till cancer. Däremot står det att Sverigedemokraterna ska "verka för återflyttning av invandrare av utomeuropeisk härkomst".
 7. 7. SD om unga kvinnor som tigger: "En del av de unga tjejer och kvinnor som tigger ser väldigt bra ut, då undrar man lite. Varför reser sig de här flickorna inte upp och sträcker ut sin hand så de blir en del av det här samhället?"

  Foto: Dagens Nyheter
  Rickard Wall, SD-politiker i Stockholms kommunfullmäktige, debatterar i november partiets förslag till lokalt förbud mot tiggeri. Han trasslar in sig i funderingar kring "hur de här tjusiga tjejerna kan sitta kvar i de här miljöerna" och när han skulle förklara sig försäkrade han att han inte talade om prostitution. Rickard Wall uteslöts ur SD, men sitter kvar i fullmäktige.