Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johanna opererade brösten – blev sjuk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johanna har nu opererat ut sina impantat och mår mycket bättre.

Johanna Krig, 32, bestämde sig för att operera brösten.

Ett beslut som hon har ångrat väldigt många gånger sedan dess.

– Jag kände panik, det var bara som ett mörker. Jag har inte varit så sjuk i hela mitt liv, säger hon. 

Efter att ha fött sitt tredje barn bestämde sig Johanna Krig för att plastikoperera magen och sätta in implantat i sina bröst. 

I början av våren 2016 la hon sig under kniven.

Innan operationen levde hon ett aktivt liv med tre barn, träning och jobbet som undersköterska på förlossningsvården. Men hennes liv skulle komma att vändas upp och ner efter operationen.

Under de första månaderna var Johanna nöjd med implantaten. Men läkningen tog tid och samtidigt fick Johanna fler och fler märkliga sjukdomstillstånd.

Efter magproblem och sömnsvårigheter, andningssvårigheter, höftproblem och därmed depression.

Hon fick besöka flera olika läkare med mängder av olika bekymmer. 

– Det har känts som att jag varit döende, jag har trott att jag haft både cancer och ALS, säger hon. 

Borta var till slut den tidigare aktiva trebarnsmamman. 

– Jag kunde inte träna, inte gå ordentligt, var hemma och grät, fick svårt att äta – och listan kan bara fyllas på. Jag fick kanske 20 olika symptom, säger hon.

"Kändes som att jag höll på att dö"

Men sjukvården hittade inte orsaken till alla problem som Johanna tyckes få. 

– Läkare visade ett stort intresse för mitt psykiska mående – samtidigt kändes det som att jag höll på att dö. Någon borde ju ha kunnat reagera av alla läkare som jag träffat. 

Hennes psykiska mående blev värre och depressionen utvecklades till dödsångest.

– När barnen sa att jag inte kan göra vissa saker och frågade om jag var gammal så kände jag mig som en dålig förälder. Då är man inte glad längre, man lever inte. Jag kände att det var något som var fel. 

Hon blev förkyld otaliga gånger på kort tid, drabbades av nattliga anfall då hela hennes kropp skakade, fick yrsel huvudvärk och försämrad syn – inget som läkarna gjorde eller skrev ut hjälpte.

Något behövde göras – till slut fick Johanna nog och fattade hon det svåra beslutet att operera ut implantaten efter att ha läst om flera som drabbats av liknande symptom efter bröstoperationer. För en vecka sedan opererades hon med hopp om att hon skulle må bättre så - trots oförklarlig medicinsk orsak till hennes sjukdomstillstånd. 

– Alla mår inte jättebra av implantaten, det blir inte bra på alla och det finns symptom man borde se upp med innan det börjar gå käpprätt åt helvete, menar Johanna. 

Mår bättre efter operationen

Efter operationen märkte hon snabbt en förbättring i sitt mående.

– Det var inte så kul att bli av med dem. Men jag hade inget liv med dem i alla fall och jag vet att det kommer att bli bra till slut så jag känner att jag kan klara mig utan dem.

– Jag är på rätt väg, jag kan andas fritt igen, min man sa bara några timmar efter operationen att jag inte såg spänd ut längre, säger hon. 

Nu har Johanna Krig startat den svenska Facebook-gruppen "Breast implant illness Sverige" för kvinnor som upplever att de har besvär av sina implantat.

– Jag har fått bra respons och jättemånga meddelanden. Det känns jättekul om allt dåligt jag varit med om kan användas för att hjälpa andra, säger hon.