Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jeanette började prata med den ledsna tjejen på tunnelbanan – det förändrade hennes liv

En ung tjej på tunnelbanan såg ledsen ut – då gick Jeanette fram till henne och frågade hur hon mådde.

Det var ett samtal som skulle förändra tjejens liv.

Det var när Jeanette Carlesson, 37, från Enskede åkte tunnelbana en eftermiddag förra veckan som hon la märke till ett gäng i gymnasieåldern – två killar och en tjej.

Hon berättar att det framförallt var en av killarna som pratade väldigt högt, utan att bjuda in tjejen i samtalet.

– Tjejen satt helt tyst under hela resan och verkade väldigt ledsen. Blicken var helt tom och hon var blank i ögonen. Det gjorde ont i mig att se det, säger hon.

Efter en stund hoppade killarna av tunnelbanan och tjejen satt kvar ensam.

– Hela hennes energi var som att se någon som fått en chock. Jag kände att jag var tvungen att gå fram till henne och fråga hur hon mådde, berättar Jeanette.

Jeanette satte sig på sätet snett mittemot tjejen och började försiktigt prata med henne.

 1. – Jag frågade om killen var hennes pojkvän och hon svarade ja. Och så kom tårarna, säger Jeanette. 

  Tjejen, som är 17 år, berättade att hon inte mådde bra av sitt förhållande, men att hon inte kunde göra slut med honom. De pratade en stund, och bytte nummer innan de kramades hejdå. Två dagar senare ringde tjejen upp Jeanette och de sågs på en fika.

  – Då var hon mycket bubbligare. Tjejen berättade att hon efter deras möte på tunnelbanan hade känt sig mycket gladare och att hon nu bestämt sig för att göra slut med sin pojkvän. Det var ett väldigt fint samtal, säger Jeanette.

  "Lätt att tappa sig själv"
  Jeanette jobbar med att stärka tjejers självkänsla genom coaching och föreläsningar.

   – Alla kvinnors självkänsla behöver arbetas på. Det är ett djupgående jobb. Vi behöver ta reda på och lära känna oss själva och ställa frågor som "vad det är jag vill?" och "vad är det jag mår bra av?". Det är lätt att tappa sig själv på vägen i viljan att tillfredsställa alla andra runtomkring. Man ska följa reglerna, vara på ett visst sätt för att bli accepterad och omtyckt. Det finns så många oskrivna regler som gör att unga tjejer och kvinnor blir stressade över att bli omtyckta av alla andra, säger Jeanette.

  I ett inlägg på Facebook skriver Jeanette om händelsen – och hyllas nu på sociala medier för sitt initiativ. Men hon vill understryka att hon inte tycker att hon själv är en hjälte.

   – Detta är något vi alla kan göra. Det krävs så lite att gå fram till en annan människa och fråga hur den mår, säger hon.