Butikschefen Daniel Faxing berättar om hur idén uppkom. Foto: Ica Maxi Östersund/ColourboxButikschefen Daniel Faxing berättar om hur idén uppkom. Foto: Ica Maxi Östersund/Colourbox
Butikschefen Daniel Faxing berättar om hur idén uppkom. Foto: Ica Maxi Östersund/Colourbox
"Vi kanske får starta hunddagis här", skämtar butikschefen. Foto: Ica Maxi Östersund"Vi kanske får starta hunddagis här", skämtar butikschefen. Foto: Ica Maxi Östersund
"Vi kanske får starta hunddagis här", skämtar butikschefen. Foto: Ica Maxi Östersund
Om hundarna önskar kyld dryck finns en härlig vattenkran till förfogande. Foto: Ica Maxi ÖstersundOm hundarna önskar kyld dryck finns en härlig vattenkran till förfogande. Foto: Ica Maxi Östersund
Om hundarna önskar kyld dryck finns en härlig vattenkran till förfogande. Foto: Ica Maxi Östersund
I de svala burarna kan våra lurviga vänner slappa när husse eller matte handlar. Foto: Ica Maxi ÖstersundI de svala burarna kan våra lurviga vänner slappa när husse eller matte handlar. Foto: Ica Maxi Östersund
I de svala burarna kan våra lurviga vänner slappa när husse eller matte handlar. Foto: Ica Maxi Östersund

Ica-butikens smarta knep mot värmen – byggde hundgård

Publicerad

Den härliga sommaren är här – men värmen kan vara riktigt farlig för våra fyrfota vänner.

På Ica Maxi i Östersund har man nu tagit tag i saken genom att bygga en hundgård på parkeringsplatsen.

– Den invigdes i går när vi fick på grindarna. Sedan var det bara att tuta och köra, berättar butikschefen Daniel Faxing.

De senaste åren har debatten om hundars välbefinnande i varma bilar tagit fart på allvar. Många människor upprörs av hundägare som lämnar sina hundar på parkeringen när de själva går in och handlar. 

Men på Ica Maxi i Östersund tröttnade man på att hundar utsattes för fara – och bestämde sig för att göra något åt saken.

Butikschefen Daniel Faxing visar upp innovationen.Foto: Ica Maxi Östersund

Oroliga kunder

Butikschefen Daniel Faxing berättar att många kunder under de senaste åren har uttryckt oro för våra lurviga vänner på fyra ben:

– Vi har haft många kunder som har kommit fram till oss och berättat om hundar som blivit lämnade i bilar på parkeringen. Ibland besöker de informationsdisken och vill att vi ska ropa ut registreringsskyltens nummer i högtalarna, berättar han och fortsätter:

– I samband med att vi byggde ut butiken valde vi att bygga den här hundgården.

"Vi kanske får starta hunddagis här", skämtar butikschefen.Foto: Ica Maxi Östersund

Personalens idé banade väg för bygget

Daniel Faxing berättar att idén inte bara uppkom på grund av kundernas önskemål:

– Vi har i flera år haft en hundgård bakom butiken som är avsedd för medarbetarnas hundar. Det var två kolleger som bodde en bit bort och som inte kunde lämna sina hundar hemma.

Han berättar vidare:

– Medarbetarna berättade om idén för handlaren. Han gick med på det och hundgården blev verklighet.

När butiken nyligen byggdes ut lät man personalens hundgård inspirera den som byggdes för gästerna.

– Det är en blandning av önskemål från kunder och ett initiativ från oss, berättar butikschefen.

Hundgården är belägen på en skuggig sida av byggnaden. Man har även låtit uppföra ett skärmtak för att hålla nere temperaturen samt soptunnor för bajspåsar. Genom en kran serveras även vatten om hundarna skulle bli sugna på något att fukta strupen med.

Om hundarna önskar kyld dryck finns en härlig vattenkran till förfogande.Foto: Ica Maxi Östersund
Härinne i skuggan kan våra lurviga vänner ta det lugnt.Foto: Ica Maxi Östersund

En hyllad insats

Ica-butiken bestämde sig för att förmedla nyheten om den nya hundgården på sin Facebooksida. Inlägget har i skrivande stund fått uppåt 30 000 gillamarkeringar och hundratals positiva kommentarer. 

Butikschefen Daniel Faxing berättar att responsen från allmänheten har varit enorm:

– Folk tycker att det är jättebra. När man åker till en så här stor butik har man ofta tänkt att man ska handla ganska länge.

Han är samtidigt ödmjuk inför hyllningskören:

– För oss var det ingen stor grej, men det är väldigt uppskattat hos våra kunder.

Daniel Faxing bekräftar att även hundarna uppskattar den nya hundgården:

– Vi kanske får starta hunddagis här, avslutar han med ett skratt.

Se det hyllade inlägget nedan:

https://www.facebook.com/IcaMaxiOstersund/photos/a.262120627210106.66287.255788227843346/1430725743682916/?type=3&theater
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag