Hela klassen skickades hem på första skoldagen – för att alla dök upp fulla

Publicerad

En hel skolklass på Frederikshavn Handelsgymnasium fick åka hem.

För att de var fulla.

På första skoldagen.

Man kan förstå att det känns jobbigt att vara tillbaka i skolbänken, men vi tvivlar på att det kommer kännas bättre när hela klassen sitter där fulla.

Vilket var exakt det som hände i onsdags när eleverna i årskurs tre på Frederikshavn Handelsgymnasium hade sin första skoldag. 

Alla skickades hem för att de helt enkelt var för fulla.

– Det funkar inte att komma full på första skoldagen. I morgon ska vi prata med hela klassen om saken. Det passar sig inte att dricka i skolan, säger skolans rektor, Svend Kobberup.

Årlig tradition

Eleverna hade deltagit på ett event som hette "Gudenatten", vilket tydligen är lite av en tradition i Frederikshavn. På baren Buddy Holly festade gymnasiets tredjeklassare för att fira att de nu hade blivit de äldsta i skolan.

Firandet brukar äga rum kvällen innan skolstart och de mest "uthålliga" eleverna åker raka vägen från baren till skolan. Enligt TV2 Nord slutade festen klockan 05:15 på tisdagsmorgonen och det var en handfull elever som fortfarande var fulla.

Som konsekvens fick alla i årskurs tre åka hem.

Jan Bjeldbak, utbildningschef på en annan skola, Frederikshavn Gymnasium, säger att de som tur var inte behövde skicka hem några elever – den här gången. 

Men han är oavsett väldigt trött på "Gudenatten" och om en elev hade kommit full eller för trött, hade hen blivit hemskickad.

– Vi menar att det är oansvarligt av baren att hålla öppet dagen innan den första skoldagen. Vi har försökt prata med dem om detta, men samtalen med både elever och barpersonal har inte varit produktiva.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag