Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här simmar pappan med sällsynta djuret från havets mörka djup

Efter fångsten passade Irvin, 32, på att ta sig en simtur med det ovanliga djuret från djupet.Foto: Bjørn Florø-Larsen / hooked.no
"Den här fisken är så sällsynt och mytomspunnen att ingen annan art kommer nära den", säger han.Foto: Bjørn Florø-Larsen / hooked.no

I Trondheimsfjordens dunkla vatten lurar mystiska varelser – som tycks komma från en annan värld.

Det är småbarnspappan Irvin Kilde, 32, medveten om.

Han blev den åttonde personen i historien som fångade en svartbuksrocka – och passade även på att ta en simtur med djuphavsdjuret.

– Den här fisken är så sällsynt och mytomspunnen att ingen annan art kommer nära den, säger Irvin till den norska fiskesajten Hooked.

Den ovanliga historien, som även har uppmärksammats av den norska tidningen Dagbladet, tog sin början när Irvin Kildes kompis Sverre Magnus Selbach drog upp en svartbuksrocka för drygt två veckor sedan.

Fångsten ägde rum i Trondheimsfjorden i Norge, och gjorde Irvin Kilde sugen på att fånga en själv. 

Norrmannen blev väldigt sugen på att själv fånga en svartbuksrocka. Foto: Bjørn Florø-Larsen / hooked.no

"Något hände i mig"

Han beskriver sig själv som mycket intresserad av den ytterst ovanliga rockan – som i och med vännens framgång totalt har fångats sju gånger med fiskespö:

– Det var väldigt roligt att han fick den, och det var också en stor vinst för hela vår grupp. Jag trodde absolut inte att jag skulle lyckas själv, men något hände i mig efter hans fångst, säger småbarnspappan till fiskesajten Hooked.

Efter mycket om och men tog Irvin med sig en annan vän, Bjørn Florø-Larsen – och begav sig mot platsen där svartbuksrockorna lurar i djupet.

Efter fångsten passade han på att ta sig en simtur med rockan. Se klippet som filmades av Bjørn Florø-Larsen i spelaren ovan!Foto: Bjørn Florø-Larsen / hooked.no

Fiskade på djupt vatten

De två kompanjonerna brände upp till Trondheim och tog sig an fjordens skummande vågor i sin båt "Svarta pärlan 2.0". Äventyret hindrades dock av dåligt väder – men dagen därpå klarnade himlen och havet lugnade ner sig.

De fiskade på drygt 400 meters djup när det plötsligt högg. Männen halade upp djuret, och innan det bröt vattenytan tänkte de att det kunde röra sig om en hälleflundra.

Men sedan såg de att djuret var mörkt till färgen – och visste med en gång att det var en svartbuksrocka.

– Stämningen var euforisk, berättar Irvin Kildes, och liknar fångsten vid sin egen helige graal.

Han passade sedan på att ta sig en simtur med rockan – strax innan den återvände ner mot Trondheimsfjordens mytomspunna djup.